Kíváncsi, hogy mikor nyílnak meg felénk az EU-s pénzcsapok? Navracsics miniszter szerint épp mindjárt

Kíváncsi, hogy mikor nyílnak meg felénk az EU-s pénzcsapok? Navracsics miniszter szerint épp mindjárt

Az elfogulatlanságáról hírhedt Nézőpont Intézet júliusban adta közre egyik hiánypótló közvélemény-kutatásának eredményét. E szerint 12 közép-európai országban a magyarok a legelégedettebbek a kormányukkal, a felnőtt lakosság 61 százaléka gondolja így, 33 ellenében. Összehasonlításképp: legborúlátóbb Szlovákiában ez az arány 24:74. Az eredmény már az új Orbán kormány felállását tükrözte, amely május 24-én lépett hivatalba. Területfejlesztési miniszterként hivatalt kapott benne Navracsics Tibor, korábbi európai biztos, akinek feladata lett az EU-s intézmények és Magyarország közötti vita közben a pénz menedzselése, hogy „megnyíljanak a pénzcsapok”.

A miniszter az első pillanattól kezdve halálkomolyan vette a feladatát, ami hozzájárulhatott már a közvélemény-kutatás eredményéhez. Az alábbiakban felidézzük nyilatkozatait az uniós pénzesőről, amelynek sorsa a durvuló diskurzus közepette egyre bizonytalanabb.

Június 16.

Az uniós pénzre égető szükség van, de a megállapodások dátumát illetően a miniszter nem kívánt jóslatokba bocsátkozni, tekintve, hogy az csak részben az ő személyétől függ.

„Tartanám magam ahhoz, hogy az év második felében szeretnék mind a kettő esetben megállapodni… Meglátjuk, hogy sikerül-e.”

Június 17.

Navracsics Tibor szerint van esély arra, hogy a felek az év végéig megállapodást kössenek, és megérkezzenek az első uniós források.

Június 22.

A legközvetlenebb, legsürgősebb ügy a 750 milliárd eurós csomag, amit az Európai Bizottság jelentett be a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok helyreállítására. Magyarország a jelen állás szerint 6 milliárd euró segélyhez juthatna.

Június 28.

A miniszter kijelentette, az év második felében a kormány megköti a partnerségi megállapodást az Európai Unióval, így megnyílik a lehetőség az uniós források kifizetésére. Mintegy 10 ezer milliárd forintnyi forrás érkezik az operatív programok keretében, a vidékfejlesztési források pedig további 4 ezer milliárd forintot jelentenek

Július 6.

Navracsics Tibor arra is emlékeztetett, hogy a helyreállítási pénzekről idén kell megállapodni Brüsszellel, máskülönben az összeg 70 százalékát elveszíti Magyarország. A miniszter szerinte erre ősszel sor fog kerülni, amihez a magyar kormány több ponton, például a közbeszerzési szabályok módosításával is hajlandó hozzájárulni.

Július 21.

A volt uniós biztos nagy magyar eredménynek tartja, hogy a politikai feltételek kikerültek a megállapodásból, s a legfontosabb ténynek tartja, hogy most mindkét pénzügyi kérdésben megállapodás született, ami azt mutatja, hogy "mindenkinek vállalható volt a kompromisszum".

Július 18.

„Rendkívül közel van a megállapodás Magyarország és Brüsszel között hazánk európai uniós forrásairól, ennek érdekében ezen a héten is zajlanak a tárgyalások, a kormány pedig az összes nyitott kérdésben konkrét vállalásokat tett.”

Július 29.

Az uniós forrásokért és területfejlesztésért felelős miniszter a korábbinál is biztosabbra, 98,8 százalékra teszi annak esélyét, hogy a kormány megegyezik az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap pénzeiről.

Azt mondta: a magyar kormány minden javaslatra, még az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra is nyitott, és nem a kabineten fog múlni, ha elmarad a megállapodás.

„Mit mondtam a múltkor, 98,2 százalék? Legyen most 98,8!”

Szeptember 18.

Előrelépésnek tartja az Európai Bizottság vasárnapi, Magyarországot érintő döntését Navracsics Tibor. Azt mondta, ezzel megnyílik az út az újjáépítési alappal és a kohéziós forrásokkal kapcsolatos tárgyalások gyors lezárása előtt. Abban bíznak, hogy ezeket a tárgyalásokat is lezárhatja az év végéig a kormány.

Szeptember 19.

Az a lényeges, hogy mikor lehet aláírni a pénzügyi forrásokat biztosító szerződést – mondta az EU-s pénzek érkezéséről szóló kérdésre válaszolva a miniszter. Szerinte év végéig alá tudják írni ezt a dokumentumot is. Innentől kezdve pénzügytechnikai kérdés, hogy mikor juthat hozzá Magyarország az uniós pénzekhez, de persze nem zárható ki, hogy az

"operatív programokkal, illetve a helyreállítási programmal kapcsolatos tárgyalások során még módosulhatnak feltételek".

Október 7.

Navracsics Tibor reméli, a karácsonyfa alatt már ott lesznek az uniós források. Reális célnak, hogy november-decemberig Magyarország hozzáférjen a 2021–2027-es kohéziós támogatásokhoz, illetve a helyreállítási alap neki járó részéhez.

Október 11.

Év végéig megállapodás születhet Brüsszellel a visszatartott pénzekről, amiket jövő év elején elkezdhet folyósítani az Európai Unió – mondta az uniós források felhasználásért felelős tárca nélküli miniszter.

Azok a vállalások, melyeket Magyarország tett, uniós szemmel elegendők lesznek, efelől kétely nem merült fel. Ha ez így sikerül, akkor 2023 elején jöhet már tényleges pénz is.

Október 11.

Az Orbán-kormány azzal számol, hogy az Európai Bizottság év végéig elfogadja a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus magyar operatív programjait. A területfejlesztési miniszter a Nézőpont Intézet és a Hanns Seidel Alapítvány Hófehér gazdaság felé című elemzését bemutató konferencián arról beszélt, hogy 2023-ban 561 milliárd, 2024-ben 748 milliárd, 2025-ben 1047 milliárd forinthoz juthatunk.

Október 19.

A magyar kormány meg akar állapodni az Európai Bizottsággal, meg akarja szerezni az uniós pénzeket, lesz megállapodás és pénz is lesz – mondta a miniszter.

Október 25.

Már jóval a december közepéig meghosszabbított határidő lejárta előtt teljesítheti Magyarország az uniós források kifizetéséhez szabott feltételeket – mondta Navracsics Tibor

November 8.

A területfejlesztési miniszter egy tízes skálán 7-8-as bizalmi indexet adott az Európai Bizottság és a kormány kapcsolatának, és jó hírnek nevezte, ha november 22-én már dönt az EB a Magyarország ellen folyó jogállamisági mechanizmusról.

November 11.

A bírósági szervezet működéséről folyik még egyeztetés, de akár újabb témák is felvetődhetnek az uniós pénzekről készülő megállapodás aláírása előtt – mondta Navracsics Tibor. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter szerint még idén egyezség születik, és jövőre érkezhetnek az első brüsszeli utalások.

November 24.

Sajtóértesülések szerint az év végéig aláírhatják azokat a megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország jövőre hozzáférhessen az uniós forrásokhoz - mondta a területfejlesztési miniszter, miután előző nap német lapok arról írtak, hogy mégsem kapná meg a pénzt az ország.

November 24.

"Az Európai Bizottság hivatalosan nem közölte velünk a készülő javaslatát, de összességében azt tudjuk, hogy tartható az eredeti menetrend, és december 31-ig megköthetjük azokat a megállapodásokat, amelyek révén az európai uniós forrásokhoz hozzáférhetünk"

mondta Navracsics Tibor.

November 29.

Navracsics: a Bizottság befagyaszthat 7,5 milliárd eurót, de zöld utat kaphat a helyreállítási terv. A miniszter kedden megerősítette, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak. A partnerségi megállapodás terén hatalmas összegtől eshet el ideiglenesen Magyarország, viszont Navracsics szerint decemberben rábólinthatnak a magyar helyreállítási tervekre.

December 1.

Az Európai Bizottság legkésőbb márciusban értékeli újra a magyar vállalásokat, és így a tavasz folyamán száz százalékban elérhetők lehetnek az uniós források – mondta a miniszter.

„Teljesen biztosra semmit sem lehet mondani, de én nagyon-nagyon bízom benne, hogy megkapjuk a nekünk járó pénzeket"

jelentette ki Navracsics Tibor.

"Abban bízom, hogy január 1-jétől már jöhetnek az uniós források, aztán onnantól a bizottság belső pénzügyi-utalási folyamataitól függ, hogy ténylegesen mikor érkezik meg ez a pénz"

– közölte Navracsics Tibor.

December 9.

A területfejlesztési miniszter fokozta, szerinte Magyarország 2030-ra az unió egyik legélhetőbb állama lehet, és jó esélye van arra, hogy még decemberben megkösse a kohéziós és a helyreállítási alap forrásainak folyósításához szükséges megállapodásokat.

Ma december 10. van.