100 milliárd forintnyi élelmiszert dobnak ki évente a magyarok

Egy ember évente 46 kiló élelmiszert pazarol idehaza.

Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke egy budapesti élelmiszer-pazarlás elleni konferencián elmondta, Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ennek negyedét a háztartások termelik.
 
Thúróczy Áron, a FAO (az ENSZ élelmezéssel és mezőgazdasággal foglalkozó szervezete) európai és közép-ázsiai regionális irodájának munkatársa is megdöbbentő adatokat közölt:
 
a Földön évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ami az összes megtermelt élelmiszer egyharmada, miközben 755 millióan éheznek.
 
Az élelmiszerpazarlás évente 100 milliárdos veszteséget okoz a magyar háztartásoknak, pedig tudatos vásárlással és megfelelő tárolással a kidobott mennyiség harmada megmenthető volna.
 
A Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Kara és a Nébih becslése szerint 46 kilogramm élelmiszer-hulladékot „termelt” egy magyar állampolgár 2014-ben. (Nyugaton még rosszabb a helyzet: az Egyesült Királyságban például 137, Franciaországban és Svédországban 100 kiló az egy főre jutó éves élelmiszer-hulladék.)
 
A magyar háztartásokban leginkább a sütőipari termékeket dobjuk ki, majd az otthon előállított, de megromlott vagy „réginek” ítélt ételmaradékok következnek, de sok tejterméket, gyümölcsöt, zöldséget, nyers húst, felvágottat is a szemétbe dobunk.