12 nőt robbantott fel egy jemeni gyászszertartáson az ISIS

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a jemeni fővárosban, legalább huszonnyolc ember meghalt.

A robbanás, amely egy szanaai katonai kórház mögött történt, halálos áldozatai közül tizenketten nők. Az áldozatok a támadás idején gyászszertartáson vettek részt. Az IÁ egy internetes közleményben azt írta, a merénylettel "a húszi hitetleneken álltak bosszút a muzulmánokért". Az IÁ szunnita radikálisai hitetleneknek tartják a síitákat, így a jemeni húszi felkelőket is.

A jemeni fővárosban korábban június 17-én történt autóba rejtett pokolgépes robbantás három mecsetnél és egy húszi politikai irodánál, a merényletekben több tucatnyian meghaltak. Március 20-án két mecsetben öngyilkos merénylők százharminchét hívőt öltek meg és több százat megsebesítettek a pénteki imák idején. A terrortámadásokat az IÁ vállalta magára.

A húszi erők szóvivője eközben kedden közölte, hogy Scud-rakétát lőttek ki egy Rijádtól mintegy 450 kilométerre fekvő szaúdi katonai támaszpontra, "válaszképpen a szaúdi agresszió brutális bűncselekményeire" - idézte Saraf Lukman dandártábornokot a jemeni állami televízió. A pontatlanul célzó Scud-rakéták egyszerűségük miatt a világ számos szegényebb országában elterjedtek. A fegyvereket Iránban a mai napig gyártják.

Jemenben a Teherán támogatását élvező síita lázadók a külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői ellen harcolnak. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítására nyolc arab ország támogatásával márciusban indított légi hadműveletet. A polgárháború és az arab koalíció három hónapja tartó beavatkozásának következtében emberek ezrei haltak meg, és kényszerültek otthonuk elhagyására.

Az Iszlám Állam közvetve tehát Szaúd-Arábiát támogatta, ami azért is érthető, mert az ISIS és a szaúdiak is alapvetően az iszlám szunnita ágához tartozó vahabita szektához tartoznak.