1,3 milliárd forint közpénz ment a felújításra, mégsem lehet megtudni, kié a volt kormányüdülő

1,3 milliárd forint közpénz ment a felújításra, mégsem lehet megtudni, kié a volt kormányüdülő

Újabb csavaros cégszervezési módszer kellett ahhoz, hogy az egykori lovasberényi üdülő mai tulajdonosainak kilétét már homály fedhesse. Pintér köre van benne az ügyben, de az ügyvéd hallgat.

A vagyonosodás elrejtésének újabb botrányos esetéről számolt be a 24.hu. A NER-es üzletemberek között még nem honosodott meg az új jogi forma, de a lap most hírt adott arról, hogy az első fecske megérkezett.

Ennek lényege, hogy ha egy zárt részvénytársaságban úgy alakítják a tulajdonosi viszonyokat, hogy a részvények a részvényesek közös tulajdonában vannak, és senkinek a tulajdoni hányada nem haladja meg az 50 százalékot, akkor a valódi tulajdonosok a háttérben maradhatnak, kilétükről nem szerezhet információkat a nyilvánosság.

Csupán egy „kirakatba állított” meghatalmazott adatai lesznek elérhetők.

Ez a csavaros cégszervezési módszer volt szükséges ahhoz, hogy az egykori lovasberényi kormányüdülő mai tulajdonosainak kilétét már homály fedhesse.

Pedig ki kellene derülnie, kik a szerencsések, mivel az állam, miután 223 millió forintért eladta az ingatlant Pintér Sándor belügyminiszter körének, annak 5-szörösét, csaknem 1,3 milliárd forint közpénzt öntött bele vissza nem térítendő állami támogatásként, hogy a továbbiakban vadászati központ legyen belőle, wellness-részleggel és helikopterleszállóval.

A hírportál sorba vette, milyen út vezetett idáig:

Az egykor kormányüdülőt Pintér volt beosztottja, Tasnádi László, egykori rendészeti államtitkár által irányított Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. szerezte meg 2018-ban, egy másik társaság megvásárlásával. Ezután pedig a 223 millió forintos vételár majdnem hatszorosát ítélték meg állami támogatásként az üdülő felújítására. Ezt a csaknem 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő közpénzt egy másik, ugyancsak Pintérhez közeli cég, az Ingatlan Gyám 2019 Zrt. kapta, amelynek vezérigazgatója és tulajdonosa Lajtár József István volt, aki az Orbán-kormányok idején rendőrségi, majd büntetés-végrehajtási vezetői székben ült.

Öt évvel később azután újra gazdát cserélt az ingatlan. Az a már említett Lajtár József vezette Ingatlan Gyám 2019 Zrt. lett az új tulajdonos, amelyik az állami támogatást kapta az üdülő felújítására. De csak néhány hónap telt el az adásvétel után, majd ismét megváltozott a tulajdonosi szerkezet. A cégbíróságra leadott dokumentumokból azonban már nem lehet megtudni, hogy kik a tulajdonosok. A részvények ugyanis tavaly novemberben közös tulajdonba kerültek, a részvényesek pedig egy közös képviselőt hatalmaztak meg, egy Ormai János nevű ügyvédet.

Rajta kívül egyetlen valós tulajdonos neve sem szerepel a társaság hatályos alapító okiratában vagy más hivatalos iratában.

Ormai pedig természetesen a részletekről hallgat, mint a sír.

A 24 megkereste a cégbíróságot. Ekkor derült ki, hogy a részvények közös tulajdona esetén csupán a közös képviselőt kell feltüntetni a részvénykönyvben. Valós részvényesek adatait csupán 50 százalék feletti tulajdoni hányad vagy minősített (75 százalék feletti) befolyás esetében írja elő a törvény a zártkörűen működő részvénytársaság esetében.

Címlapkép: Pintér Sándor belügyminiszter (k) az Országházban 2015. szeptember 30-án. Mellette Papp Károly országos rendőrfőkapitány (b) és Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára. MTI (Fotó: Koszticsák Szilárd)