1385 embercsempészt engedtek szabadon a magyar börtönökből

1385 embercsempészt engedtek szabadon a magyar börtönökből

Hiába kísérte társadalmi és politikai felháborodás a korábban szabadon engedett 700 embercsempész ügyét és hiába mantrázza a fideszes kormány, hogy mekkora harcot vív a külföldi embercsempészek ellen, kiderült, hogy továbbra is sorra szabadulnak ki a magyar börtönökből a külföldi embercsempészek.

A 24.hu adatigénylése után a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) közölte, hogy eddig 1385 embercsempész távozhatott a hazai börtönökből.

Az Alfahír is beszámolt korábban arról, hogy júniusban több mint 700 elítélt embercsempészt utasítottak ki Magyarországról.

Miközben Pintér Sándor belügyminiszter azt próbálta elhitetni osztrák partnerével, hogy nem Ausztria felé távoznak a szabadon engedett embercsempészek, Gulyás Gergely a kormányinfón arról beszélt, hogy fogalma sincs arról, hogy hová mehettek a szabadon engedett embercsempészek. Néhány nappal később pedig az Európai Bizottság közölte, eljárást indítanak Magyarország ellen a külföldi embercsempészek szabadon engedése miatt

Az intézkedést hivatalosan azzal „indokolták”, hogy az embercsempészek büntetésének végrehajtásával összefüggő terheket ne a magyar adófizetők fizessék meg. Azonban most kiderült, hogy folyamatosan engedik ki az embercsempészeket a magyar börtönökből az Orbán-kormány jóvoltából.

Augusztus 4-ig, már 1385 külföldi állampolgárságú embercsempészetért jogerősen elítélt fogvatartottat bocsátottak, „reintegrációs” őrizetre. Ennek megszegéséért 6 csempészt került vissza a börtönbe, de a többiek mehettek amerre láttak.

Címlapkép: Rendőrök és polgárőrök álltal elfogott szerb embercsempészt kutatnak át Röszke határában 2015. január 9-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd