Eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a külföldi embercsempészek szabadon engedése miatt

Eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a külföldi embercsempészek szabadon engedése miatt

Sas Zoltán: „Az nem lehet indok, hogy drága a fogva tartásuk!”

A legszigorúbb vizsgálatot tartom indokoltnak az ügyben! Fel kell tárni, hogy miért engedik szabadon az embercsempészeket

- írta Facebook-bejegyzésében Sas Zoltán, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője, miután az Európai Bizottság pénteken kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, amiért szabadon engedi az embercsempészetben bűnösnek talált személyeket.

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy a kormány döntése nyomán májusban 808 embercsempészet miatt elítélt külföldi bűnözőt engedtek szabadon, akiknek a többsége az osztrákok szerint egyenesen Ausztria felé vette az irányt, és jó eséllyel ott folytatják, ahol a börtön előtt abbahagyták. Ezt ugyan Pintér Sándor próbálta cáfolni, de kevés sikerrel, mivel Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter ezután bekérette Magyarország bécsi nagykövetét. Gulyás Gergely később a kormányinfón elárulta: fogalmuk sincs, hol járnak a szélnek eresztett embercsempészek.

Az Európai Bizottság megítélése szerint a magyarországi hatóságok ezzel uniós jogszabályokat sértenek, amelyek előírják, hogy a jogellenes beutazáshoz, átutazáshoz és tartózkodáshoz történő segítségnyújtás – azaz a migránscsempészet – bűncselekményét hatékony, arányos és visszatartó erejű intézkedésekkel kell szankcionálni.

Az nem lehet indok, sem magyarázat, hogy drága a fogva tartásuk! A szabadon engedett bűnözők – szerintem igenis bűnözők – megtámadták a magyar határvédőket, megtámadták a hazánkat

- hangsúlyozta posztjában Sas Zoltán azzal kiegészítve, hogy Magyarország és a magyar határt védők élete nem lehet pénz kérdése!

Ne rajtuk akarjuk megspórolni a kormány hibás gazdaságpolitikájából származó hiányt

- tette hozzá Sas Zoltán, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője.

Az Európai Bizottság pénteki közleménye felidézi az idén áprilisban elfogadott kormányrendeletet, amely a csempészettel kapcsolatos bűncselekményekért kiszabható szabadságvesztést „reintegrációs őrizetté” alakítja. Ennek értelmében az elítélteket szabadon engedik, és felszólítják, hogy 72 órán belül hagyják el az országot. A magyar jogszabály semmilyen rendelkezést nem tartalmaz a „reintegrációs őrizet” nyomon követésére, illetve végrehajtására.

Az EB véleménye szerint az ilyen lerövidített szankciók nem hatékonyak és nincs visszatartó erejük sem. A kormánynak két hónapja van, hogy válaszoljon az eljárást elindító felszólító levélre és orvosolja a hiányosságokat. Ha ezt nem teszi meg, Brüsszel a következő szakaszba lépteti a folyamatot.

Címlapkép: Fegyőr vezeti az elsőrendű vádlottat 2015. szeptember 16-án a Debreceni Járásbíróságon, ahol megkezdődött az üzletszerűen, bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett embercsempészés ügyének tárgyalása. Azóta lehet, hogy a több mint 800 szabadon engedett külföldi embercsempész között vádlott is távozhatott a börtönből. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt