Gulyás elárulta: fogalmuk sincs, hol járnak a szélnek eresztett embercsempészek

Gulyás elárulta: fogalmuk sincs, hol járnak a szélnek eresztett embercsempészek

A kancelláriaminiszter azt sem tudta megmondani, a debreceni vakcinagyárban covid-oltóanyag helyett mit fognak előállítani, de a beruházás "jól halad".

Gulyás Gergely megismételte, a szabadon engedett bűnözőknek három napon belül el kell hagyni az országot. Arra a kérdésre, hogy ezt hogyan garantálják, nem adott konkrét választ.

A Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke Sas Zoltán a témáról hétfőn a Parlamentben napirend előtti felszólalásában elmondta: "az elmúlt időben megháromszorozódott a jogszerűen intézkedő rendőrök elleni támadások száma. Ezek a támadások elsősorban a déli határon történnek és jelentős részben embercsempészek követik el."

Rákérdeztek az koronavírus-járvány idején betervezett vakcinagyár ügyére is. Varga Mihály pénzügyminiszter láthatólag nem számított a kérdésre, zavartan csak ennyit mondott:

Hát a háborús helyzet és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt némi csúszásban van ez a beruházás. Láttam erről fotókat, meggyőző volt.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter sietett a segítégére. Egy valamit leszögezett "Koronavírus elleni oltóanyagot már nem biztos, hogy érdemes gyártani." Hozzátette: hogy mit fognak gyártani, azt még nem tudják. Emlékezetes, még 2020 decemberben létrejött az Oltóanyaggyár Zrt., amely kapcsán Tibocz István neve is feltűnt a cég történetében. Ennek szellemében még az előző évi költségvetésből szinte azonnal biztosítottak is 1,63 milliárd forintot.

Előre számolnak az EU-s forrásokkal, pedig jogállamisági kérdésekben több mint egy év után sem sikerült megegyezni.

A pénzügyminiszter a 2024-es költségvetés kapkodó elfogadásáról azt mondta, azért volt erre szükség, mert így fél évet adnak a családoknak, a vállalkozásoknak, a vállalatoknak, hogy felkészülhessenek.

A miniszter azt ígérte, hogy összesen 3400 milliárd forint fölötti összeget fognak az oktatásra költeni. Ebből csak a bérekre 1200 milliárdot. Érdemes megjegyezni a számokat, és figyelni, hogy végül milyen béremelést kapnak a pedagógusok.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elismerte:

Még lesz választási törvénymódosítás a 2024-es választások előtt.

Még a tavaszi ülésszakban várható, hogy a Fidesz-frakció kampányfinanszírozási módosítási javaslatot fog benyújtani. A választókerületek átszabásának tervéről azt mondta, a tavaszi ülésszakban erre már nem lesz idő. Azt nem árulta el, hogy még az önkormányzati és EP-választások előtt átverik-e a törvényjavaslatot.

Varga Mihály nem kívánt nyilvánosan reagálni a jegybankelnök kritikáira.

Matolcsy György két nappal ezelőtti nyilatkozatában azt javasolta a kormánynak, hogy az inflációcsökkentés érdekében az inflációt felhajtó ársapkákat minél előbb vezessék ki és helyette vezessenek be szigorúbb felügyeleti rendszert. Varga Mihály leszögezte, hogy az ársapkákat nem fogják kivezetni, amíg nem csökken az infláció. A Matolcsyval szembeni ellentmondást így nem oldotta föl.

A kormányzat reméli, hogy nem fog durván elszállni az euró ára:

Azzal tervezünk, hogy 2024-ben 385 forintos euróárfolyammal számolhatunk az egész évre.

A 2023-as költségvetés már most is óriási költségvetési hiányát Varga Mihály a covidra és háborúra fogta, valamint az elhibázott brüsszeli szankciók mantrát emlegette. Ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság arra figyelmeztetett, hogy ha a magyar kormány nem hajt végre szakpolitikai változtatásokat, akkor a magyar költségvetési egyensúlyhiány súlyosbodhat.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen rendőrök járőrőznek az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar-szerb határon, Ásotthalomnál 2021. szeptember 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs)