13 ezer középiskolás ingyen nézheti meg a Saul fiát

Mintegy félszáz fővárosi középiskola 13 ezer diákja és tanára láthatja rendhagyó történelemóra keretében ingyenesen a Saul fiát - mondta el Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója csütörtökön Budapesten.

Nem lehet elégszer emlékezni

Ahogy azt Elekes Botond, az Uránia igazgatója elmondta, a program egyelőre a budapesti Szent Margit Gimnázium négyszázhúsz diákjára és oktatójára vonatkozik, de már több mint száz fővárosi középiskolának felajánlották a részvételi lehetőséget. Az intézmények közel fele reagált pozitívan a megkeresésre, így az elkövetkezendő harminc vetítés során megközelítőleg tizenháromezer gimnazista és tanár tekintheti meg ingyen a Saul fiát.
 
Elekes lemondta, hogy szerinte a holokausztra, és az egyéb népirtásokra nem lehet elégszer emlékezni, mert csak így lehet megakadályozni, hogy a világ bármely pontján megismétlődjenek a hasonló események. Reményeit fejezte ki, hogy amennyiben a diákok megnézik a filmet, nem csak Auschwitz-Birkenau, vagy az Auschwitz-szindróma marad meg bennük, hanem a levonató tanulságokat más, hasonló típusú történésekre is ki tudják majd terjeszteni magukban.
 
Kérdésünkre elmondta, hogy az előadások természetesen nem kötelező jellegűek, inkább csupán egy javaslatról van szó, ám a vetítések időpontjai délelőtt 9-11 óra közé esnek, tehát tanrendbe illeszkedve, tanórai keretben lesz majd érdemes látogatni őket. Hozzá tette, hogy már most telt házas az összes vetítési időpont.
 
A film forgalmazója, Böszörményi Gábor, a Mozinet ügyintézője hozzátette, hogy az ingyenes vetítéshez ők még egy információs füzettel is hozzájárulnak, ami elvileg segíteni fog kontextusba helyezni az alkotást azok számára, akik nem annyira járatosak a témában.
 
Régóta készültek már arra, hogy az iskolások számára is vetítéseket szervezzenek, így az etikai, történelmi és kulturális kontextus nyújtó segédanyag ötlete is régebb óta megfogalmazódott bennük. Elmondta, hogy az iskolai vetítésekre nem csak Budapesten van igény, és az ország minden tájáról érkeztek hozzájuk megkeresések ezzel kapcsolatban.
 
Ez nyilván szintén nagy szerepet játszik a film nézőszámainak folyamatos emelkedésében, akárcsak az, hogy sok mozi, a kapott, és a várható díjak hatására elkezdte újrajátszani az alkotást.

A fideszes államtitkár nem hitt a filmben

Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára a következőképp emlékezett meg a 2014-ben, a Nemzeti Filmalap támogatásával készült filmmel való első találkozásáról:
 
"A Filmalap vezérigazgatója azt mondta nekem, hogy van egy film, dobozban. Azért van dobozban, mert a Cannes-i filmfesztiválra szeretnénk nevezni, és higgye el, államtitkár úr, nagyot fog szólni. Én egy kicsit mosolyogtam magamban, nem hittem a filmben, úgy, ahogy szerintem honfitársaink ezrei sem hittek ebben a filmben."
 
Persze, a díjeső és a külföldi sikerek végül meggyőzték Latorcait, de a kormány nem ezek miatt támogatja a Saul fia ingyenes vetítéseit, és azt, hogy eljusson a fiatalsághoz. A kormányzat célja, hogy ezzel a mai generációkhoz közelebb hozzák a holokauszt traumáját, és hiszik, hogy ezzel megakadályozhatják a holokauszt borzalmának megismétlődését.

2015 nem ért véget

Ez a szándék motiválta a kormányt, hogy több mint tízmillió forinttal járuljon hozzá a Saul fia ingyenes vetítéseihez. Kérdésünkre az államtitkár elmondta, hogy a támogatás anyagi hátterét a 2015-ös holokauszt emlékév forrásaiból biztosítják.
 
Döntés született továbbá arról is, hogy ezentúl a kormányzati emlékezetpolitikába illeszkedő, egyéb programokba is próbálnak majd bevonni a fiatalokat, akiket igyekeznek a vizualitás révén megfogni. Többek között, ilyen események lennének a zsidó temetők rekonstrukciói, amelyekre az Iskolai Közösségi Szolgálaton keresztül szeretnének diákokat szervezni.