1,3 milliárdért vásárolhat földeket Orbán kedvenc oligarchája

S ha már egyszer a kényszer így hozta, és mivel eddig szakmai alapon meg nem indokolt szempontok alapján az Orbán-kormány belekezdett az utolsó, még állami tulajdonban lévő, élelmiszer-termelésre alkalmas földterületek privatizálásába, ezért Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere bizony licitál ezekre a stratégiailag kiemelten fontos vagyonelemekre.

Orbán Viktor gyerekkori jó barátja elsősorban azokra az Alcsútdoboz környéki földekre "licitál" (az idézőjel azért szükséges, mert a földárverések 80 százalékán a kikiáltási áron kerülnek kalapács alá a földek), amelyeket a második Orbán-kormánytól kapott a család, illetve a Búzakalász '66 Mg. Kft. haszonbérbe - döntően 2032-ig.

Ezek összértéke meghaladja az egymilliárd-háromszázmillió forintot is!

Döbbenetes összeg, ugyanakkor alátámasztja azt az ellenzéki kritikát is, amely szerint a harmadik Orbán-kormány földárverései nem képesek a kis- és családi gazdálkodók érdekeit szolgálni (jóhiszemű megfogalmazás), s a liciteken pusztán a tőkeerő számít (vö.: oligarchák, uniós/külföldi állampolgárok).

Ha belelapozunk a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) árverési hirdetményeibe, egyből megérthetjük, hogy mire is figyelmeztettek politikusok és civil szervezetek a földprivatizáció kapcsán.

A Búzakalász '66 Kft. által bérelt Alcsútdoboz környéki földrészek kikiáltási árai között több tízmilliós tételekkel is találkozhatunk. Sőt, két esetben a licit 160 millió forintról indul (161.300.000.-, 168.850.000.-); azaz ennyit kellene minimum letennie az asztalra a Mészárossal szemben induló családi gazdálkodónak.

Azonban a csúcs ennél is magasabbra tör. Az "Alcsútdoboz0173" árverési azonosító számú földrészlet (terület: 140,5896 hektár; szerződés lejárata: 2032. március 29.) kikiáltási ára 271.300.000 forint.

Ha licitálni szeretne, akkor azt megteheti Székesfehérvárott (Seregélyesi út 123., 2. bizottság), december 10-én, 9 óra 30 perckor kezdődő licitáláson.

Mészáros vőjelöltje az új Közgép élén?

Még több tőkét és tudást pakolnak össze egy olyan nagy múltú vállalkozásba, amely akár a Közgép utódja is lehet. Az összefonódáshoz most kérték a Gazdasági Versenyhivatal hozzájárulását - írja a VS.hu.

A portál úgy tudja: a Körösaszfalt menedzsmentje megállapodott abban, hogy két másik társaság, az Épkar és a West Hungária Bau közös irányítást szerez egy Körösaszfalt-tulajdonú cég, a Magyar Építő felett. Ez azt jelenti, hogy az Épkarnak és a West Hungária Baunak hirtelen legalább 50 százalék + egy szavazatnyi befolyása lesz a Magyar Építőben.

A Körösaszfalt részben a Duna Aszfalton keresztül Szijj László tulajdona. Az eddig elsősorban útépítésekben jeleskedő tiszakécskei vállalkozás, a Duna Aszfalt, 2012 óta szárnyal a közbeszerzési pályázatokon. Szijj László nem ritkán a felcsúti polgármester cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel közösen kap megbízásokat a közszférából, így például a békési ivóvíz minőségét javító programban. A Duna Aszfalt az egyik szponzora a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának. Úgy tudni, hogy a Körösaszfalt fiatal vezérigazgatója, Pálffy Balázs, Mészáros Lőrinc lányának jövendőbelije.

Az említett cégek közül egyedül a Körösaszfaltnak nem volt érdemi tevékenysége, évek óta nincs árbevétele, évente egy-két milliós vesztesége van. Ennek alapján akár érthető is, hogy ha már megszerezte a Magyar Építőt, akkor ehhez tőkére és tudásra is szüksége van.

Összességében azonban – ha a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezi az összefonódást – egy tekintélyes építőipari vállalkozás jöhet létre a Körösaszfalt részvételével. A Magyar Építő és a két új tulajdonos tavalyi eredménye együttesen 40 milliárd forint, ha pedig ehhez még hozzátesszük a Körösaszfalt tulajdonosának, a Duna Aszfaltnak az árbevételét, akkor már 126 milliárd forintos summa jön ki - írja a portál.