172 milliárdért veszünk új helikoptereket

A honvédelmi miniszter közlése szerint összesen 30 helikoptert kívánnak beszerezni, erre összesen 172 milliárd forintot költenének.

A honvédelmi miniszter közlése szerint összesen 30 helikoptert kívánnak beszerezni, erre összesen 172 milliárd forintot költenének. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen forrásból kívánják a vásárlást finanszírozni. A honvédség mindössze 260 milliárdos költségvetéséből kizárt, hogy kigazdálkodható lenne egy ekkora tétel. Tehát a beszerzéseket biztosan nem a HM állja majd. Ez főként azzal is magyarázható, hogy a helikoptereket nemcsak a honvédség és a katasztrófavédelem kapja majd meg, hanem jutna a flottából a rendőrségnek és a légi-mentőknek is.

Hende szerint a pályázatot úgy írták ki, hogy azon az "összes" gyártó elindulhasson. Olyan, vegyes célú helikoptertípust kívánnak beszerezni, amit főleg csapatszállító feladatokra használnak majd, de harctámogatásra is képesek lehetnek.

A kormánnyal kedvesen bánó sajtóorgánumokban az utóbbi időben egyre-másra jelennek meg az olasz, AgustaWestland hirdetései. Sokan úgy vélik, hogy már régen eldőlt a talján típus beszerzése. Ezt azonban hivatalos forrásokból eddig rendere cáfolták.

Kiöregedett a flotta

A Magyar Honvédség jelenleg alig-alig rendelkezik működőképes helikopterekkel. A még rendszerben álló, a Néphadseregtől örökölt Mi-8-as és Mi-17-es gépek üzemideje lejárt. Nagyjavításuk vagy már nem is lehetséges, vagy aránytalanul sok pénzt emésztene fel. Az új helikopterek beszerzése ugyan évek óta napirenden van, de eddig forrás hiányában elmaradt. Egy komolyabb katasztrófa-helyzet esetén ezért a késlekedésért még komoly árat fizethetünk.

Ha sikeres is lesz a tender, akkor a helikoptereket a magyar igényeknek megfelelően először még le kell gyártani, a hadrendbe állítás és a pilóták kiképzése is hosszú időt vesz igénybe. Tehát még így is évekig eltart majd, mire bevethető állapotba kerülnek a gépeink.