Keresztesy Gergő: Visszaadjuk az embereknek Bihart

Interjú Hajdú-Bihar megye 4. választókerületének jobbikos jelöltjével.

– 2014-ben a fideszes Vitányi István 17 800 szavazattal szerzett egyéni mandátumot, a Jobbik jelöltje a második lett csaknem 11 ezer szavazattal, ami 29 százalékot jelent. A baloldal 7 ezer szavazata 19 százalékot jelentett. A kireszevazzunk.hu mostani felmérése azt mutatja, a Jobbik 31 százalékra növelte bázisát, míg a baloldal jelöltjét 13 százalék támogatná. Hogyan értékeli a számokat?

– Ehhez még hozzátenném, hogy egy baloldalhoz köthető intézet 36 százalékra méri a körzetben a Jobbikot. Ebben a helyzetben egészen egyértelmű, hogy egyedül a Jobbik tudja legyőzni a Fideszt. Véleményem szerint a bihari emberek elég bölcsek ahhoz, hogy a legerősebb ellenzéki jelöltet támogassák, hiszen tudják, hogy a baloldalra leadott szavazat gyakorlatilag elvész.

– A helyiek az egyik legnagyobb problémának a kevés munkalehetőséget látják. Ezen Ön egyéni választókerületi képviselőként hogyan segítene?

– Renget kiaknázatlan lehetőség van a mezőgazdaságban. Az ágazat talpra állításával a feldolgozóiparban is rengeteg munkahelyet lehetne teremteni. Ezen túl a magyar kis- és középvállalkozások támogatásával, adóterheik csökkentésével is növelhetnénk a munkahelyek számát.

– A munkalehetőségek hiánya erősen összefügg az európai szinttől messze elmaradó fizetésekkel. Lát lehetőséget az átfogó béremelésre?

– Fontos, hogy az emberek tisztességes fizetést kapjanak az elvégzett munkájukért. A térségben nem csak az európai, hanem a nyugat-magyarországi bérekhez képest is kevesebb keresnek az emberek. A béruniós kezdeményezésünk ezen egyenlőtlenségeket számolná fel és ezzel nőne a térség megtartó ereje.

– A munkába járás egyik feltétele a megfelelő úthálózat. Közlekedésre alkalmasak a választókerület fő-, illetve mellékútjai?

– Katasztrofális helyzetben vannak a választókerületben a mellékutak, de a főutak minősége is elmarad az elvárttól. Mintha ebből a szempontból is mostohagyerekként kezelnék a mindenkori kormányok a bihari térséget.

– A fideszes képviselő semmit nem tett az infrastruktúra javításáért?

– Sajnos a térséget 20 éve „képviselő” Vitányi István ezen a téren sem tudott maradandót alkotni. Pedig saját tapasztalata bőséggel lehet ezen a téren, hiszen az tette őt országosan ismertté, hogy egy év alatt annyi közpénzt autózott el, hogy azzal kétszer megkerülhette volna a Földet…

– Ugyancsak sok panasz érkezik a hosszú várólistákra, valamint a rövid ideig rendelő háziorvosokra.

– Az egészségügyben itt is borzalmas viszonyok uralkodnak. Miközben a megyénk legismertebb politikusa, Kósa Lajos az éves egészségügyi költségvetés 60 százaléka felett rendelkezett, addig véget nem érő várólisták, orvos- és nővérhiány, leépülő egészségügyi intézmények jellemzőek országszerte az egyik legfontosabb területre. Sajnos a térségünkben a fideszes politikusok már odáig is elmentek, hogy kiváló orvosokat üldözzenek el, kizárólag politikai okokból. Zákány Zsolt esetét mindenki ismeri Berettyóújfaluban és környékén. Ő a helyi kórház szülészetének az osztályvezető főorvosa volt, mindaddig, amíg fel nem emelte a szavát a Fidesz által a városban, a kórház szomszédságában létesítendő börtönkórház ellen. A fideszes nagyurak elmozdították az osztály éléről, majd elüldözték a városból.

– Mi lehet a megoldás helyben, illetve országos szinten?

– Ha Jobbik kormányra kerül, akkor forrástöbbletet biztosítunk az egészségügyi szektornak. Növeljük az orvosok és az egészségügyben dolgozók bérét, a hálapénzt megszüntetnénk. Ezáltal csökkennének a várólisták, javulna az ellátás minősége. A politikát száműznénk az egészségügyből is, és ha rajtam fog múlni, akkor mindent megteszek azért, hogy Zákány Zsoltot visszacsábítsam a városba, és tisztán szakmai alapon az őt megillető helyre kerüljön.

– Milyen a térségben a közbiztonság? Kell-e javítani?

– Ezen a téren is adódnak problémák, például nemrégiben Berettyóújfalu központjában vertek meg két embert igen súlyosan. A legnagyobb probléma az, hogy a rendőri erőket leginkább arra használják, hogy az autósokat sarcolják. Debrecen és Berettyóújfalu között három állandó traffipax működik, és ezen felül még 3-4 helyen szoktak mérni nap mint nap. Ehelyett az emberek biztonságára kellene nagyobb erőket összpontosítani, hiszen a körzetben a lopások nagyon elszaporodtak, és egyre inkább megtalálható a drog is az újfalui éjszakában. Itt kellene tevékenykedni a rendőröknek és kisebb létszámmal a sebességmérők mögött.

– Országos szinten intézményesült a korrupció. Helyben milyen jelei láthatók ennek a káros jelenségnek?

– A közelmúltban jelezte az EU, hogy visszafizetteti M4-es és M35-ös autópályákra adott támogatást, hiszen korrupciót sejtenek a beruházásnál. Ami nem is csoda, hiszen kilométerenként 4,5 milliárdért épül az autópálya és minő véletlen, Mészáros Lőrinc barátainál landol a tetemes összeg.

– Hogyan orvosolná ezt a Jobbik?

– A most regnáló kormány velejéig korrupt. A Jobbik egyik legfontosabb vállalása az, hogy kormányra kerülésünk esetén elszámoltatnánk az elmúlt nyolc és az azt megelőző nyolc év politikusait is. Akiket azon kapunk, hogy közpénzt loptak, azonnali vagyonelkobzással és súlyos börtönévekkel büntetnénk. És azért, hogy ne fordulhasson elő hasonló, felállítanánk a Korrupcióellenes Ügyészséget, vagyonosodási vizsgálat alá vetnénk a honatyákat és a kormánytagokat minden ciklus elején és végén, és ezt a családtagjaikra is kiterjesztenénk. Eltörölnénk a mentelmi jogot és a Büntető törvénykönyv alapján kiszabható büntetés duplájával sújtanánk azokat a politikusokat, akik bűncselekményt követnek el.

– Mi az Ön meggyőző ereje? Egy kormányváltásra vágyó szavazó miért pont Ön mellé tegye az ikszet április 8-án?

– Az akarat, a szándék, és a hozzáállás az én meggyőző erőm. Én nem uralkodni készülök, hanem szolgálni. Szeretnék az itt élő emberekért dolgozni, a települések vezetőivel együtt. Fel fogjuk számolni a korrupciót, aki az eddigi mutyikban érintett volt, azt el fogjuk számoltatni, és visszaadjuk az embereknek azt, ami az övék. Visszaadjuk Bihart, a szabadságot, a tiszteletet, a lerabolt gyárakat, tavakat, földeket. Érdemi parlamenti munkával, az itt élők támogatásával együtt fogunk dolgozni. Ez lesz a mi fegyverünk. Annak társadalmi összefogásnak, szeretnék az élére állni én, aminek a zászlaját viszem majd az első sorban.