Hétfőtől lehet leadni a levélszavazatokat a kijelölt külképviseleteken

A nyugaton élő magyarokra ez nem vonatkozik.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak március 24-éig kellett felvételüket kérniük a névjegyzékbe ahhoz, hogy levélben szavazhassanak az április 8-ai országgyűlési választáson.
    
A levélben szavazók a regisztrációkor választhattak, miként akarják megkapni a többek között az országos listás szavazólapot is tartalmazó levélcsomagot: választhatták a postai kézbesítést, de kérhették a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is (utóbbiakra küldött szavazási levélcsomagot a választópolgár csak személyesen veheti át).
    
Azok a levélben szavazók, akik azt kérték, hogy személyesen vehessék át szavazási levélcsomagjukat, hétfőtől tehetik ezt meg (megjelölésük szerint) az országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, a kijelölt külképviseleteken (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Kijev, Lendva) vagy a kijelölt, határ menti településeken (Battonya, Beregsurány, Biharkeresztes, Bódvaszilas, Csengersima, Fehérgyarmat, Kőszeg, Létavértes, Letenye, Letkés, Makó, Nagylak, Nyírábrány, Nyírlugos, Putnok, Rajka, Rédics, Tiszabecs, Tompa, Tornyosnémeti, Vámosszabadi, Záhony).
    
A levélcsomagokat munkanapokon lehet átvenni, legkésőbb április 6-án. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint Csíkszeredán 14 ezren, Kolozsváron  4500-an akarják átvenni szavazási levélcsomagjukat. 

Mint ismert, a Fidesz mindent megtesz azért, hogy a határon túli magyarokkal szemben a nyugaton munkát vállaló külföldön élő magyarok ne szavazhassanak, ők csak a magyar külképviseleteken szavazhatnak. Az ok egyszerű: az, aki elhagyta az országot, jó eséllyel nem fog a Fideszre szavazni. 

Így és itt szavazhat külföldről áprilisban

A párt készített egy kisokost, és egy térképet is azokról a külképviseletekről, amelyeken szavazni lehet április 8-án. Szakértők nagyjából 700 ezerre teszik a megélhetési okokból külföldre menekült magyarok számát, tehát legalább félmillió szavazópolgár kényszerül erre a bonyolult, és sokszor költséges eljárásra.