A választók közel kétharmada fontosnak tartja, hogy legyen miniszterelnök-jelölti vita

A választók közel kétharmada fontosnak tartja, hogy legyen miniszterelnök-jelölti vita

A Republikon Intézet februári pártpreferencia-kutatásából kiderül, hogy alig történt változás január óta, továbbra is kiélezett a verseny az Egységben Magyarországért és a Fidesz között, így egyelőre az nem látszik, hogy az orosz–ukrán háború milyen hatással van a belpolitikai erőviszonyokra.

A Telex számol be a felmérés eredményeiről, amely szerint a teljes népesség körében mind a Fidesz, mind az Egységben Magyarországért támogatottsága 1-1 százalékpontot csökkent január óta.

A Fidesz a felméréskor 40, az ellenzéki lista pedig 39 százalékon állt.

Eközben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) is vesztett népszerűségéből, 3 százalék helyett most csak 2 százalékon áll. A Mi Hazánk ezzel szemben erősödött és a januári 2 százalék helyette, 3 százalékra mérte az intézet.

A bizonytalanok aránya 16 százalék, ami két százalékpontos növekedést jelent a januári adathoz képest.

A biztos pártválasztók körében februárban a Fidesz 48, az Egységben Magyarországért pedig 46 százalékon állt, míg az MKKP és a Mi Hazánk továbbra is 3-3 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

„Összességében kevés változás volt tapasztalható az erőviszonyokban januárhoz képest, minden mért változás hibahatáron belül mozgott” – írta az elemzőintézet, amely a bizonytalanok számának növekedéséből azt feltételezi, hogy amennyiben nem történik drasztikus változás, abban az esetben az utolsó pillanatban dől majd el a választás.

A Republikon Intézet felmérte azt is, hogy a választópolgárok mennyire tartják fontosnak, hogy létrejöjjön egy miniszterelnök-jelölti vita Márki-Zay Péter és Orbán Viktor között.

„Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen szoros választási versenyben kiemelten fontos lenne egy jelölti vita”

– írta a Republikon, az adataikból pedig kiderül, hogy a választók is így látják, ugyanis a teljes népesség közel kétharmada fontosnak tartja a vitát.

A Fidesz-szavazók egyharmada gondolja, úgy hogy a vita megtartása fontos lenne, míg 38 százalékuk egyáltalán nem tartja fontosnak azt. Az Egységben Magyarországért támogatóinak pedig 92 százaléka tartja fontosnak a vitát.

A bizonytalan szavazók mindösszesen 19 százaléka nyilatkozta azt, hogy nem tartja fontosnak, amíg kétharmaduk, 66 százalékuk fontosnak tartja, hogy legyen vita a két jelölt között.

A Republikon kutatása 1000 ember telefonos megkérdezésével készült február 18-24. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.