250 ezret zsaroltak ki tinédzserek egy társuktól

Zsarolás miatt vádat emeltek három fiatalkorú ellen, akiknek több mint 250 ezer forintot adott át egy fiú.

Ibolya Tibor közleménye szerint 2015 októberében az első- és a másodrendű vádlott - az akkor 16 éves és 17 éves fiú - a 16 éves sértettet először egy róla dohányzás közben készült fényképpel próbálta megzsarolni, ám mivel a fiú nem engedett a zsarolásnak, az egyik vádlott fenyegetően utalt arra, hogy a sértett bátyjának baja eshet. A fiú ekkor átadta nekik a nála lévő ötezer forintot.

A vádlottak néhány nappal később az egyik közösségi oldalon folytatták a fenyegetést, amelynek hatására ebben az időszakban a sértett összesen mintegy 150 ezer forint értékben adott át nekik pénzt, illetve műszaki cikkeket.

Ezután a fiatalkorúak egy közösségi oldalon létrehozott fiktív profilon keresztül vették fel a fiúval a kapcsolatot, és annak nevében elhitették vele, hogy az illető ismeri a zsarolóit, és pénzért cserébe el tudja intézni, hogy ne fenyegessék őt tovább. A sértett a vádlottaktól való félelmében ebbe beleegyezett. A pénzért a vádlottak az akkor 14 éves harmadik társukat küldték, mert őt a sértett nem ismerte.

A fiú összesen 90 ezer forintot adott át a találkozókon megjelent harmadrendű vádlottnak. Az utolsó pénzátadásnál - decemberben - azonban már jelen voltak a nyomozók, akik elfogták a vádlottakat.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség a fiatalkorú vádlottakat zsarolás bűntettével - az első- és a másodrendű vádlottat annak minősített esetével, vagyis súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással - vádolja, és felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kezdeményezte a vádiratban.

A Fővárosi Főügyészség a közleményben arra kérte a szülőket, hogy fokozottan kísérjék figyelemmel gyermekeik közösségi oldalakon való jelenlétét.