258 milliárd dollár – ennyi kárt tettek a környezetben egy év alatt

A két nemzetközi szervezet által szombaton közzétett jelentés szerint a flóra és fauna illegális kizsákmányolása és kereskedelme egy év alatt 26 százalékkal nőtt.

Riasztó méretekben nőnek a környezet ellen elkövetett bűncselekmények, amelyek ma a bűnözés negyedik legnagyobb ágává váltak a drogcsempészet, a hamisítás és az embercsempészet után - hangoztatta Jürgen Stock, az Interpol főtitkára.

A környezeti károk mögötti feketepiacnak - mint például az elefántcsont illegális kereskedelmének, az illegális erdőirtásnak, a veszélyes hulladékok illegális lerakásának - az értéke 2014 óta elérte a 91-258 milliárd dollár közötti értéket az Interpol és az UNEP becslései szerint.

Ez jóval meghaladja például az illegális kézifegyver-kereskedelem évi hárommilliárd dolláros értékét. A jelentés szerint az elmúlt évtizedben évi átlag 5-7 százalékkal nőttek a környezet elleni bűncselekmények okozta károk, ami kétszerese a világgazdasági növekedésnek.

A környezet elleni bűncselekménynek tartanak minden olyan törvénytelen cselekedetet, amely károsítja a környezetet, azaz ellopja, megcsapolja a természeti erőforrásokat, és illegálisan kereskedik azokkal. Ilyen például az ásványokkal való illegális kereskedelem, a veszélyes hulladékok illegális szállítása, az illegális halászat és vadászat, de a szén-dioxid kereskedelemmel való visszaélés is.

A nemzetközi szervezetek jelenleg évi átlag 20-30 millió dollárt költenek ezen bűncselekmények feltartóztatására, ez az összeg eltörpül a szervezett bűnbandák - drogkereskedők, terrorcsoportok, fegyveres milíciák - bevételei mögött - olvasható a jelentésben. Tanzániában például az orrvadászok által évente megölt háromezer elefánt piaci értéke ötszöröse annak, mint az afrikai ország környezetvédelmi tárcájának költségvetése.

A környezetvédelmi világnappal június 5-én az ENSZ Környezetvédelmi Programjának 1972-es életre hívására emlékeznek A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az emberi környezet védelmének fontosságára, és konkrét intézkedéseket népszerűsítsen ennek megvalósítására.