27 nemzet hagyományőrzői ünneplik a hun-türk tradíciót a Kurultajon

Hun, avar és magyar harcosok ezrei, gigantikus óriásjurta, nomád tábor, és harci bemutatók teszik a nyár egyik legmenőbb programjává a Kurultajt.

A Kurultaj egyébként nem csak magyarországi léptékkel jelentős esemény, mára

Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényévé vált,

amely több mint száz, Kárpát-medencei magyar hagyományőrző és civil szervezet részvételével valósul meg. Jövő hétvégén Bugacon több száz (főleg ősi hun, avar és magyar viseletbe, páncélzatba öltözött)  lovas és több ezer gyalogos hagyományőrzővel találkozhatunk.


 

A rendezvényre Felvidéktől Erdélyig érkeznek kárpát-medencei magyar hagyományőrzők. Ám a Kurultaj nem csak magyar ünnep,

„a hun és türk tudatú népek találkozójaként” hirdetik meg.

Idén nem kevesebb, mint 27 nemzet képviselői látogatnak el Bugacra. A pusztán többek közt

azeriekkel, avarokkal, baskírokkal, bolgárokkal, burjátokkal, csuvasokkal, gagauzokkal, kazakokkal, kazakisztáni madjarokkal, kirgizekkel, mongolokkal, üzbégekkel, üzbegisztáni madzsarokkal, tatárokkal, törökökkel, tuvaiakkal, türkménekkel, és ujgurokkal

is találkozhatunk.
 

Ok, de mi az a Kurultaj?

A Kurultaj szó, illetve ennek több változata az altaji nyelvekben (ezen belül főként a különböző török nyelvek nagy részében) törzsi gyűlést jelent. Ez a szó a törzsi rendszerben, és az erre épülő szövetségekben élő sztyeppei lovasnomád kultúrák szinte mindegyikében megtalálható, vagy megtalálható volt.

 

A magyar törzsek is tartottak ilyen gyűléseket (ezt a korabeli bizánci és arab források is megemlítik), amelyek fontos szerepet játszottak a közösség életében. Ilyen tanácskozásokon döntöttek sok fontos kérdésben, illetve ilyen alkalmakkor találkoztak a különböző törzsek vezetői, valamint gyakran a több törzset is érintő hadi vállalkozásokról tanácskozhattak.

 

A hagyományt 2010 augusztusában keltették életre először, azóta kétévente rendezik meg Magyarországon.

nomád táborban, óriásjurta, Hunok bejövetele

Ismét felállítják

a világ legnagyobb óriásjurtáját,

amely egy nagyszabású kiállításnak is otthont ad. A hatalmas jurtában megtekinthető lesz a Hunok bejövetele című panorámakép is, mely a Kárpát-medencéből irányított Hun Birodalomnak állít emléket.

Bíró András Zsolt antropológus, a Kurultaj főszervezője, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke felhívja a figyelmet, hogy az idei kiállítás számtalan új elemet fog tartalmazni, mivel eddig sehol nem kiállított antropológiai és régészeti leleteket tekinthet meg az érdeklődő közönség. 2015 augusztusára készültek el a legújabb tudományos arcrekonstrukciók Kárpát-medencei hun vezéri leletekből, s megtekinthettük az avar és a besenyő harcosok képmásait.

„Az idei egyedülálló antropológiai és régészeti kiállításon meglepetéssel készülünk, előtérbe helyezve a Felső-Tisza-vidéki magyar leleteket” – szögezi Bíró András Zsolt, nyomatékosítva: a Magyar-Turán Alapítvány középtávú céljai között szerepel, hogy egy impozáns Atilla-szobrot állítsanak Budapesten.

Bugacon mindezek mellett – többek között – nomád lovas és íjász versenyek, gyalogos-páncélos párbajverseny, és lovas harci bemutatók is lesznek. A 2016-os Kurultajra érkező rokon nemzetek művészei népzenei s néptáncbemutatót is tartanak. Ez a rendezvény egyik legvonzóbb programja, hiszen a  hazai közönség olyan táncokat láthat, olyan zenéket hallhat élőben,

amelyekért egy európainak több ezer kilométert kellene messze keletre utaznia.