37 millió közpénzből táborozott Tusványoson Németh Zsolt asztaltársasága

Önkormányzatok, állami intézmények és cégek dobták össze a pénzt Németh Zsolt alapítványának a fideszes dzsmeborira. 

Tusványos honlapján fel vannak tüntetve a rendezvény támogatói. A szép hosszú listából minket elsősorban az önkormányzatok, az állami intézmények és cégek érdekeltek. Úgyhogy szépen körbe is kérdeztük őket, mennyi közpénzünkbe került a "magyar-román és magyar-magyar párbeszéd" jegyében tartott Fidesz-dzsembori.
 
Még június elején írtunk arról, hogy a fideszes körökben is Németh Zsolt "házi alapítványaként" számon tartott Pro Minoritate Alapítvány számos magyarországi önkormányzatot keresett meg, hogy járuljanak hozzá az általuk szervezett szabadegyetem idei költségeihez. A felkérés nem hivatalos úton, hanem fű alatt történt, így a papíron az adott település - jellemzően fideszes -  polgármestere javasolta a közgyűlésnek Tusványos támogatását. Hogy nem néhány városvezető hirtelen jött nagylelkűségi rohamáról van szó, azt jól mutatja: nem kevesebb, mint tizenhat önkormányzat szerepel a szponzorok listáján. 
 
Németh Zsolték kérésére megnyílt többek közt Pécs, Dunaújváros, Nagykőrös, Józsefváros, Terézváros, Ferencváros és Újbuda kasszája is. A legtöbb város 100 és 400 ezer forint közötti összeget ajánlott fel. Akadtak olyanok is, akik vélhetően nem akarták visszautasítani a befolyásos helyről érkező kérést, de a támogatást letudták egy jelképes összeggel. Kaposvár 30 ezer, a II. kerület 50 ezer forinttal. Mások azonban lényegesen bőkezűbbek voltak. Csepel és a fővárosi önkormányzat 1-1 millió forinttal járult hozzá Tusványos költségeihez. Ugyanennyit adott Budafok-Nagytétény is, ám ők a Csángó Bálra és a szabadegyetemre adtak összesen 1 milliót. 

A Kárpát-medence legdrágább kempingje

Az igazán komoly összegek azonban nem az önkormányzatoktól érkeztek. A Nemzeti Kulturális Alap 3 millió forintot ítélt meg a rendezvényre. 
 
A legkomolyabb támogatást állami cégek nyújtották. A Magyar Fejlesztési Bank 2 millió, 
a Magyar Villamosművek pedig nem kevesebb, mint 10 millió forinttal
dobta meg a szervezőket. Voltak, akik azért ennél óvatosabbak voltak, és a dotációt valamilyen marketingtevékenységbe csomagolva oldották meg. Így járt el az EXIM Bank, amely 2 milliót fizetett azért, hogy részt vehessen egy szakmai programon, sőt ezért még "reklámhordozók kihelyezésére is lehetőséget kapott".
 
Mind a támogatás összegét, mind annak indoklását tekintve az abszolút rekorder a Magyar Turizmus Zrt. Az állami cég 12 milliót fizetett egy 40 négyzetméteres kitelepülési helyért. Ebből világossá válhat számunkra, hogy a .
60 ezer forint/nap/négyzetméteres árral
a tusnádfürdői a Kárpát-medence legdrágább kempingje. Az igazsághoz hozzátartozik azért, hogy ebben az összegben benne van a szilvapálinka és lekvár kóstoltatás, valamint a Rubik kocka oktatás és bemutató is. Vitán felül áll az, hogy Székelyföld az a piac, amely szivacsként fogja magába szívni az anyaországi palackozott szilvapálinkát és szilvalekvárt, hiszen közismert, hogy ezek helyben hiánycikkeknek számítanak.Az is nagyszerű dolog, hogy végre a világtól hermetikusan elzárt Csíki hegyek közé is elvitték a Rubik kockát. A cég tusványosi jelenlétének egyébként volt valóban értelmes és értékes része is. A táborlakók egy nyereményjáték keretében a határhoz közel eső észak-és dél-alföldi régió különböző szolgáltatóival és szálláshelyeivel ismerkedhettek meg. Ez tényleg, minden irónia nélkül remek ötlet volt - ennek költségeit azonban maguk a bemutatott vállalkozások állták.  

Az a válasz, hogy nincs válasz

A Magyar Turizmus Zrt indoklásában valóban vannak mosolyt fakasztó elemek - de becsületükre szóljon, hogy ők legalább válaszoltak megkeresésünkre. Messze nem mindenki volt ennyire közlékeny. A szintén állami cégként működő Tokaj Kereskedőház első körben arra volt kíváncsi,"milyen célból, esetleg milyen szervezet számára fontos ez az információ?" Később arról tájékoztattak minket, hogy cégük "nem nyújtott pénzügyi vagy egyéb dologi juttatást a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megrendezéséhez és lebonyolításához", csak egy borkóstolót tartottak. A tokaji borok nagy sikert arathattak a rendezvényem, mert a szervezők annyira hálásak voltak, hogy a honlapon a támogatók közé sorolták őket.  Nem sikerült megtudnunk azt sem, Miskolc városa mennyivel támogatta a rendezvényt. A Bethlen Gábor Alap a kiemelt támogatók között szerepel - ám ők többszöri ígéretük ellenére sem válaszoltak közérdekű adatigénylésünkre. 
 
A szponzorok közt szereplő két nagy, részben (21, illetve 5%-ban) állami tulajdonban levő cég, a MOL és az OTP nem árulták el, mennyivel járultak hozzá a rendezvényhez. Mindketten arra hivatkoztak, hogy a támogatások alapjául szolgáló megállapodások "üzleti titoknak" minősülnek. 
 
Első körben eleve az egészhez úgy láttunk hozzá, hogy megkerestük Tusványos szervezőit, hogy érdeklődjünk, összesen mennyi támogatást kaptak. Ám ez ügyben a telefonon keresztül csak annyi felvilágosítást kaptunk, hogy 
"az a válasz, hogy nincs válasz",
erről nem kívánnak nyilatkozni. 

Sajnálod a pénzt az erdélyiektől?!

Tusványos az év legnagyobb erdélyi magyar rendezvénye, miért baj az, ha az anyaország is támogatja? - teheti fel a kérdést a határon túli véreinkért felelősséget érző olvasó. Akinek messzemenőkig igaza is lenne - ha ez 
az egész valójában nem egy nagy össznemzeti találkozónak eladott közönséges pártrendezvény lenne. 
A kezdet kezdetén, 25 évvel ezelőtt az első Bálványosi Szabadegyetem még valóban törekedett a magyar-román, és a magyar-magyar párbeszéd sokszínű otthona lenni. Már a legelején világos volt, hogy ide a Fidesz lényegében hazajön, de ameddig ez nem járt a többiek kirekesztésével, addig ez igazából nem zavart senkit. Mára viszont eljutottunk odáig, hogy már a kormánypártnak is csak egy része érzi igazán otthon magát Tusnádfürdőn. A határon túli szervezetek közül kizárólag azok voltak jelen, akik a kormánypárttal szívélyes viszonyt ápolnak. A hazai ellenzéki pártok közül tavaly egyetlenként meghívták az LMP-t. A kör idén  - komoly erdélyi felháborodást keltve - a tíz évvel ezelőtt még a határon túliak ellen uszító MSZP-vel bővült volna - ám a szociktól meginvitált Tóth Bertalan végül mégsem ment el. A második legerősebb anyaországi politikai erő, a Jobbik sem 2014, sem 2015-ben nem kapott meghívót. 
 
Idén már a Fideszből és holdudvarából is csak azok voltak jelen, akiket Németh Zsolt köréhez sorolnak. Látványosan hiányoztak azok, akiket Kövér Lászlóhoz közel állónak tartanak. Talán még ennél is durvább, hogy egy határon túli, elsősorban a nemzetpolitikával foglalkozó rendezvényen nem lesz jelen sem Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszter, sem Szijjártó Péter külügyminiszer.
 
Tusványos mára lényegében Németh Zsolt asztaltársaságának nagy erdélyi bulija, ahová azért a nagyfőnök is lemegy egy beszéd erejéig - talán csak azért, mert az ő távolmaradása már nagyon feltűnő volna, és különben is a tusványosi Orbán nagykoncert az év egyik legfontosabb közéleti eseményévé nőtte ki magát, és erről a publicitásról azért mégse akar lemondani. 
 
Innen nézve azért már messze nem tűnik annyira indokoltnak, hogy ez a rendezvény 
37 millió forint közpénzünkbe került. 
Ez az összeg még nagyobbnak tűnik, ha szembe állítjuk vele a nyár másik, szintén komoly tömegeket megmozgató erdélyi rendezvényének, az EMI-tábornak az anyaországi állami támogatását, amely ebben az esztendőben pontosan 
nulla forintot tett ki. 
Kiss Lajos - Balogh Gábor