3-4 ezer katonát vezényelhetnek a határhoz

Simicskó István szerint 3-4 ezer közötti létszám elegendő lehet a cél eléréséhez, a határzár működtetéséhez.

Simicskó István - aki eddig sportért felelős államtitkár volt - hangsúlyozta: a visegrádi négyek állásfoglalásával egyértelművé vált, hogy a biztonsági határzár a helyes irány a bevándorlás kezelésében. Azon lesz - ígérte -, hogy az ehhez szükséges létszámot és technikai feltételeket biztosítsa nemcsak Magyarország, hanem a schengeni határok védelme érdekében is.

Arra a kérdésre, hogy a honvédelmi törvény módosítása esetén hány katonát vezényelhetnek a határhoz, a kereszténydemokrata politikus azt felelte:

3-4 ezer közötti létszám elegendő lehet a cél eléréséhez. Annak lehetőségét, hogy ebben tartalékosok is lesznek-e, még meg kell vizsgálnia - mondta.

A miniszterjelölt fontosnak nevezte továbbá a helikopterképesség kérdését és a tartalékosi rendszer bővítését. "A tartalékosi rendszert szeretnénk vonzóvá tenni a fiatalok számára is" - fogalmazott. Kósa Lajos, a parlamenti szakbizottság fideszes elnöke a tanácskozást követően azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinet előző napi ülésén egyáltalán nem volt elégedett a biztonsági határzár építésének ütemével, "ennek kapcsán nyújtotta be lemondását Hende Csaba" a honvédelmi miniszteri posztról, amit a kormányfő elfogadott.

A Fidesz ügyvezető alelnöke a bevándorlási helyzet kezelésével, a hadsereg tervezett határra vezénylésével kapcsolatban ismét megerősítette: a honvédség nem alkalmazhat majd emberi élet kioltására alkalmas eszközöket, és csak az elsődleges határőrizeti szerv, a rendőrség munkáját segítheti.

Kósa Lajos azt is közölte, hogy legalább három tranzitzóna létesül majd a határon, ezek pontos száma attól függ, mennyien lesznek. Arra a kérdésre, hogy mi az új határidő a határzár elkészültére, a kormánypárti politikus úgy reagált: a régi határidő - október vége, november eleje - sem változott, és "még azon is belül vagyunk". Hangsúlyozta azonban, hogy a határzár erősítése, fejlesztése folyamatos feladat, "tehát nem úgy kell elképzelni, hogy egyszer befejeződik, aztán nem kell csinálni semmit".

Szerinte ugyanakkor a balliberális ellenzék magatartása hátráltatja az ügyet, miattuk nem tudják ugyanis házszabálytól eltérve tárgyalni a kétharmados törvények - köztük a honvédelmi - módosítását. Az Európai Uniót is tehetetlennek nevezte az ügyben, szerinte az EU "messze a helyzet után kullog, és mire egy kvótaszámot elmondanak, az élet azt már messze meghaladta".