5,3 százalékra lassult az euróövezeti infláció júliusban

5,3 százalékra lassult az euróövezeti infláció júliusban

Eközben hazánk még mindig 20 százalék feletti áremelkedési adattal büszkélkedhet...

Júliusban a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben lassult az infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése alapján - írja az MTI.

Az Eurostat előzetes adatai szerint éves bázison júliusban a piaci várakozásoknak megfelelően 5,3 százalékra, 2022 januárja óta a legalacsonyabbra csökkent a fogyasztóiár-index a júniusi 5,5 százalékról.

Az inflációt változatlanul az élelmiszerárak emelkedése fűti, de enyhébb mértékben, míg az energiaárak csökkenése fogja vissza.

Energiaárak nélkül júliusban 6,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a júniusi 6,9 százalékos éves csökkenés után. Energia, élelmiszerek és élvezeti cikkek nélkül 5,5 százalékos volt a júliusi áremelkedés (maginfláció) a júniusival megegyező mértékű.

Az energiaárak júliusban 6,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól és 0,3 százalékkal az előző havitól. Júniusban 5,6 százalék volt az éves elmaradás. Az élelmiszerek, alkoholos és dohánycikkek ára júliusban 10,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit és 0,2 százalékkal a júniusit. Júniusban még 11,6 százalékos volt az éves áremelkedés.

Az előző havihoz képest a fogyasztói árak összességében 0,1 százalékkal csökkentek júliusban az euróövezetben a várt 0,3 százalékos növekedés helyett. Júniusban 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző havihoz képest. Havi bázison a maginfláció is 0,1 százalékkal csökkent júliusban, jelentősen elmaradva a várt 0,5 százalékos csökkenéstől. Júniusban még a maginfláció havi bázison 0,3 százalékkal nőtt.

Ehhez képest kiemelkedően magas, 20,1 százalékos inflációt mért a KSH Magyarországon a múlt hónapban. A drágulás üteme ugyan csökkenő pályára állt, de még ezzel együtt is európai összevetésben hazánkban a legkedvezőtlenebb a fogyasztói árak alakulása.

(Címlapkép: Unsplash)