"77-en jöttünk, lehet 78-an távozunk"

Tiszavasváriban rendezte meg a Jobbik Szeretetszolgálat negyedik nyári táborát.

A 16 család, összesen 77 fő a tiszavasvári ifjúsági táborban üdülhetett hétfőtől vasárnapig. Baráth Zsolttal, a tábor vezetőjével, Kiss Gabriella szervezővel és Tiszavasvári polgármesterével, Fülöp Erikkel beszélgettünk, immáron a tapasztalatokról, érzésekről, és persze a jövőről.
 
Fotó: Béli Balázs/Alfahir.hu
Az udvaron gyerekek játszanak, néhányan asztalitenisz mérkőzésbe merülnek és egy láthatóan hatalmas izgalmakkal járó focimeccs is zajlott érkezésünk pillanatában. 
"Senki ki nem hagyta volna a programokat, különösen a városi nevezetességeket bemutató kirándulás volt nagyon népszerű"
- kezdte a programokat firtató kérdésünkre Baráth Zsolt, aki a családok minden tagját lekötő programok közül kiemelte a kézműves foglalkozásokat, a már említett városi sétákat, de volt táncház, pontosabban szólva tánctanítás, karaoke buli, kirándulás Tiszavasvári mellett található, rendkívüli természeti értékkel bíró Fehér-szikre, és persze Rió jegyében a miniolimpia, amely során számos sportágban játszhattak együtt a gyerekek és a szülők. 
 
Semmit nem bíztunk a spontaneitásra, minden turnusra előre eltervezett programokkal készültünk, de a családok "ismeretlensége" természetesen magával hozta, hogy időnként rögtönöznünk is kellett. A programokon nem volt kötelező a részvétel, ennek ellenére a kis létszámú táborokban 100 százalékos volt a részvétel, de még itt, Vasváriban, ahol több mint 70-en vagyunk, itt is 90 százalékos a részvételi arány - mondta Baráth.
 
Az általunk tervezett programok természetesen teljesen ingyenesek - veszi át a szót Kiss Gabriella, a tábor szervezője. Persze, ha valakik mást szeretnének, ez lehetséges, de ez nem jellemző, nagyon rövid idő alatt egy nagyon jó közösség alakult ki itt is.
 
Fotó: Béli Balázs/Alfahir.hu

Közösségépítés a cél

A táboraink lényege a közösségépítés - folytatta Baráth. Tizenhat családdal, közel nyolcvan fővel érkeztünk, tehát jóval nagyobb létszámú, mint az előző táborok. Nem tudtam elképzelni, hogy egymásnak teljesen idegen családok úgy tötsenek el egy hetet, hogy ne közeledjenek egymáshoz, ne ismerjék meg egymást. Mindenképpen közösséget akartunk alakítani a résztvevőkből.
"El akartuk érni, hogy a táborlakók vasárnap ne akarjanak hazamenni, hogy azzal az érzéssel menjenek haza, hogy jövőre is szeretnének majd ezen részt venni."
- mondta Baráth. A családok az ország szinte minden szegletéből érkeztek, így Abonyból, Sárospatakról, Budapestről, Salgótarjánból, Nagylócról, Gödről, Debrecenből, Ramocsaházáról, Ásotthalomról, Rózsaszentmártonból és Boconádról - sorolta Baráth, aki a tábor egyik nagy előnyének nevezte, hogy dacára a nagy fizikai távolságoknak, a lakók, a családok igen hamar megtalálták egymással a hangot, "hatalmas nagy empátiával közelednek egymáshoz a családok". 
 
Jó azt látni, hogy a szülők kötetlenül beszélgetnek egymással, megtalálják egymással a hangot, barátságok köttetnek, telefonszámokat cserélnek. Jó ezt látni - tette hozzá Kiss Gabriella.
 
Fotó: Béli Balázs/Alfahir.hu
A tábor idején születésnapozókat külön köszöntötték a lakók és szervezők

Hogy lesz a folytatás?

Hagyományteremtő szándékkal indítottuk ezt a kezdeményezést - mondta a jövőt firtató kérdésünkre Baráth. Eredetileg egy gyerektábor ötlete körvonalazódott, aztán kibővítettük ezt a családokra, vagyis itt a családok együttesen tölthetik el ezt az időt a három hónapos karon ülőtől kezdve a 40-50 éves korúakig. 
"Sőt, van egy mindennapos anyukánk is, így előfordulhat, hogy bár 77-en jöttünk, de 78-an távozunk."
 
- mondta Kiss Gabriella (a beszélgetésre csütörtökön került sor, legfrissebb információink szerint nem akaródzott egyelőre világra jönnie a legifjabb táborlakónak).
 
Közel 160 főt üdültettünk négy turnusban, mintegy hatmillió forintból, amely a jobbikos országgyűlési képviselők adományaiból és pályázati pénzekből tevődött össze. Természetesen ezúttal is a szeretetszolgálat önkéntesei választották ki a rászoruló, de dolgozó munkából élő családokat, olyanokat, akiknek eddig, vagy ezután sem biztos, hogy lesz lehetőségük - különösen együtt - nyaralni menni - mondta Baráth.
 
Volt egy családunk, amely már 12 éve nem volt nyaralni sehol - vette át a szót Kiss Gabriella, a tábor szervezője. Hiánypótló ez a tábor, hiszen ma Magyarországon nincs családi üdültetés, így ez a fajta táboroztatás egy teljesen egyedülálló kezdeményezés. Míg a gyerekeknek rengeteg lehetőségük van elmenni táborokba - akár iskolai, akár önkormányzati szervezésben - de családoknak erre ma sajnos nincs lehetőségük. 
 
Fotó: Béli Balázs/Alfahir.hu
 
Bízunk benne, hogy jövőre is meg tudjuk rendezni - ha erre lehetőséget kapunk az Alapítványtól, akkor szintén több helyszínt járnánk be. Nem titkolt célunk, hogy jobbikos településekre szervezzük meg a tábort, azzal a céllal, hogy bemutassuk ezeket a városokat, falvakat - mondta Kiss Gabriella.
 
Most vasárnap véget ér a tábor, elkészítjük a beszámolót az Alapítvány kuratóriuma és a párt elnöksége számára, bízunk benne, hogy elégedettek lesznek vele, és jövőre is lesz lehetőségünk a táboroztatásra. 
"Szeretnénk bővíteni is, így ősszel, télen hosszú hétvégékre is programokat szervezni. A puding próbája az evés, a tapasztalatokat leszűrjük, nyilván az adományok és a pályázati pénzek függvényében meglátjuk majd, meddig ér jövőre a takarónk."
- mondta Kiss Gabriella.
 
Természetesen ezek mellett a jobbikos települések is nagyon sokat segítettek a táborok megszervezésében, akár a helyszín keresésében, akár a táborokhoz szükséges infrastruktúra biztosításában.
 
Sokan azt gondolják, hogy mi üdülünk - válaszolja a fizikai és szellemi leterheltségre vonatkozó kérdésemre Baráth Zsolt. Ez kőkemény, 0-tól 24-ig terjedő munka, ahol úgy kellett kitalálni a programokat, hogy minden korosztály megtalálja a maga szórakozását bennük, és lehetőség szerint mindenki részt is vegyen rajtuk. Mi sem gondoltuk volna, hogy ekkora népszerűségnek fog ez örvendeni. 

Könnyű polgármesterbe botlani

Egy 100 százalékban önkormányzati tulajdoni gazdasági társaság üzemeltetésében van az ifjúsági tábor immáron évek óta, nekik van akkora rutinjuk, hogy garancia a színvonalas szervezés - mondta érdeklődésünkre Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere. 

A szervezőket, Zsoltit és Gabit illeti a dicséret. Ők már január óta szervezik ezt a programot, akkor vettük fel először - ez ügyben - a kapcsolatot. Előnyünk, hogy itt van kész infrastruktúra, nem olyan régen estünk túl egy felújításon, nem csak a házakat, a pályákat is. Nagy előny, hogy itt van a szomszédban a strand is, de ha a várost említem, akkor van egy szépen felújított múzeumunk, vagy akár az olyan természeti érték, mint a Fehér-szik - sorolta Fülöp Erik, aki természetesen meghívta a táborlakókat a polgármesteri hivatalba, az irodájába, akik így testközelből is megtekinthettek egy hivatali napot.
 
sdf
 
Nagyon sokat számított - mindegyik tábor esetében - hogy a polgármesterek kilátogattak a táborba, Erik is itt van minden nap - mondta Baráth Zsolt. Nagyon sokat jelent az embereknek, hogy emberszámba veszi őket egy polgármester. 
 
Rendkívül pozitívak a visszajelzések - válaszolta Kiss Gabriella az erre vonatkozó kérdésemre. A szülők is nagyon jól érzik magukat. Mind nagyon sokat dolgoznak, nagyon kevés a szabadidejük, de azt látom, hogy most mégis ki tudnak kapcsolni, el tudják engedni magukat. Ezért már megérte - tette hozzá.
 
Elmondtuk már korábban is, ez egy nagy család, igaz, 80 emberből nagyon nehéz családot faragni, az idő erre borzasztóan kevés, viszont ahhoz elég, hogy az elképzeléseinket, a közösségépítést, a rászoruló, de dolgozó családok kikapcsolódását, szórakoztatását maradéktalanul megvalósítsuk. Nagyon reméljük, hogy jövőre is - mondta Baráth mintegy végszóra.