A bíróság szerint a természetet a Hegyvidéken is óvni kell, míg facsemetét osztanak, hogy legyen árnyék

A bíróság szerint a természetet a Hegyvidéken is óvni kell, míg facsemetét osztanak, hogy legyen árnyék

A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a Normafára épített sífutó- és szánkópálya engedélyeit, mert a védett terület természeti értékeinek megóvása előrébb való, mint a beruházás érdekei.

A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a Normafára épített sífutó- és szánkópálya engedélyeit, mert a védett terület természeti értékeinek megóvása előrébb való, mint a beruházás érdekei – vette észre a Népszava a Védegylet Egyesület hírét. A Hegyvidéki Önkormányzat annak tudatában költött a hóágyúzott pályákra közpénz milliárdokat, hogy – mint ahogy történt – elveszítheti a Védegylet által indított pert és az egész „fejlesztés” akár a kukába is kerülhet.

Az emberarcú fideszes vezetés által magát zöldkerületnek becéző önkormányzat Normafa „rehabilitációjának” 2013-as programja központi eleme volt a „történelmi sportterület” helyreállítása, elsősorban a síélet feltámasztása. Mivel nem vette észre az éghajlat jelentős megváltozását azóta, hogy évtizedekkel ezelőtt a Normafán telente sokan síeltek, ráadásul az igények is megváltoztak, a sípályák működtetése elképzelhetetlen hóágyúk és kivilágítás nélkül.

A Normafa természetes állapotának megóvásáért aggódók számos érvet hoztak fel a tervek ellen. Ezek közül a mesterséges hó és a megvilágítás negatív környezeti hatásai voltak középpontban, de sokan hangsúlyozták, hogy a budai hegyek klimatikus viszonyai, a tengerszint feletti 470 méteres magassága nem teszik alkalmassá a mesterséges hó gyártására és megőrzésére.

Ennek ellenére a Hegyvidéki Önkormányzat a központi költségvetésből kapott forrásokból megkezdte a kivilágított és hóágyúzott sífutó-, valamint szánkópálya tervezését.

A Törvényszék végül 2 év után, nemrég úgy döntött, hogy megsemmisíti az engedélyeket, mert az azokban meghatározott feltételek nem elegendőek a védett természeti értékek megóvásához. Tehát lehet sípályát csinálni, de a környezet megóvását szem előtt tartó, korlátozottabb feltételekkel. Ezért a Pest Megyei Kormányhivatal megkezdte az engedélyek átdolgozását, és talán hó is esik majd.

A magát zöldkerületnek nevező hegyvidéki önkormányzat a lakosság figyelmét primitív eszközökkel tereli el kampányszerűen a természet értékeinek pusztításáról és a beruházások érdekeiről. Felhívásban keresgél például a síknak nem igazán nevezhető Svábhegyen „magánkertekben található természetes tavakat”, hogy azután beszámoljon ezekről valamilyen propagandakiadványban. „Méhsimogatást” szervez, bármit is jelentsen ez, illetve miközben tömeges fairtással eltűnnek zöldfelületek a kerületből az óriási lakóparkok építése miatt, „Árnyas Hegyvidék Programot” hirdet a lakosoknak: facsemetéket oszt ki a jelentkezőknek, „hogy a klímaváltozásra most felkészülve tovább zöldítsék kertjüket, és élvezzék a cseperedő fák által nyújtott árnyékot”.

(Címlapkép: Kirándulók a Normafánál 2020. május 9-én. A koronavírus-járvány miatt a kirándulóhely parkolóját április 10. óta zárva tartják. MTI/Mónus Márton)