A fideszes Németh Zsolt szerint 2050-re hétmillióra zsugorodhat Magyarország lakossága

A fideszes Németh Zsolt szerint 2050-re hétmillióra zsugorodhat Magyarország lakossága

A népességfogyás trendjét enyhítő konkrét, kézzelfogható elképzelésről viszont nem adott részletes felvilágosítást.

A magyarság létszámának drámai csökkenése miatt a nemzetpolitika feladata a következő időszakban az lesz, hogy segítse a magyarnak maradást és a magyarrá válást a Kárpát-medencében - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Sátoraljaújhelyen még szombaton.

Németh Zsolt a Rákóczi Szabadegyetem külhoni magyarságról és nemzetpolitikáról tartott panelbeszélgetésén az MTI szerint hangsúlyozta, fontos a támogatáspolitika megtartása mellett egy "ágazaton átívelő" gondolkodás arról, hogyan lehet a magyarság irányába sugallni, hogy aki magyar, az magyar akarjon maradni, illetve ezt egy nem magyar számára is vonzóvá tenni. (Ezt azonban kevéssé fejtette ki, pontosan milyen módszerrel, ösztönzéssel is érné el - a szerk.)

"Eléggé drámai mértékben fogyunk a Kárpát-medencében, ezért kulcsfontosságú, hogy többféle módon lássuk, hol tartunk"

- vélekedett.

A fideszes politikus szerint ezért át kell gondolni azt, mire lehetünk eddig büszkék, mi az, amit át kell értékelni, illetve ehhez milyen erőfeszítések szükségesek.

Németh rendkívül lehangolónak nevezte a határon túlról érkezett népszámlálási adatokat és demográfiai mutatókat, megjegyezve, hogy Erdélyben például harminc év alatt 1,6 millióról egymillióra "esett be" a magyarság számaránya, ami negyven százalékos csökkenés. Felvidék még viszonylag jobban áll, ott a visszaesés "csak" húsz százalékos, Kárpátalján "nem tudjuk, mi történik", de a negyven százalék "ott is meglesz", a Délvidéken pedig a kilencvenes évekbeli délszláv háborúk tizedelték meg az ottani magyarságot - összegzett.

A külügyi bizottság elnöke elismerte, hogy az anyaországban, Magyarországon sem jobb a helyzet (333 ezerrel csökkent a magyarság száma 9,6 millióra az elmúlt évtizedben);

amennyiben nem jönnének át a határon túli magyarok, akkor az ország lakossága kilencmillió alatt lenne, ha pedig marad ez a tendencia, akkor 2050-re akár hétmillióra is lecsökkenhet a lakosság létszáma.

"Olyan időszak előtt állunk, amikor a magyarság létszáma itt, a Kárpát-medencében úgy fog alakulni, hogy a mi életünkben belátható módon a külhoni magyarsággal együtt 8,5-9 millióan leszünk"

- vetítette előre, ám a demográfiai trendet mérséklő konkrét, kézzelfogható elképzelésről nem adott részletes felvilágosítást.

(Címlapkép: Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a Rákóczi Szabadegyetem Magyar nemzetpolitika a válságok korában című kerekasztal-beszélgetésén Sátoraljaújhelyen 2023. július 8-án. MTI/Vajda János)