A kormány Jordániának adományoz egy újabb adag túlárazottan beszerzett lélegeztetőgépet

A kormány Jordániának adományoz egy újabb adag túlárazottan beszerzett lélegeztetőgépet

Évek óta áll benne a pénzünk, most ingyen elosztogatják a covid idején beszerzett selejtet. A legújabb szállítmányt a közel-keleti nyitás jegyében Jordánia kapja.

Augusztus 22-én jelent meg „A lélegeztetőgépek rendeltetésszerű működéséhez szükséges alkatrészeknek a Jordán Hásimita Királyság részére történő adományozásáról” szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

Az Orbán-kormány a koronavírus-járvány leple alatt százmilliárdos lélegeztetőgép-bizniszbe fogott:

Összesen mintegy 300 milliárd forintért vásároltak részben használhatatlan lélegeztetőgépeket.

Ezek jó részét soha nem is használtak, csak raktárakban porosodtak, ami további százmilliókba került az adófizetőknek. A kormány később megpróbálta pénzé tenni a feleslegessé vált orvosi segédeszközöket, de még apópénzért sem kellettek senkinek.

Aztán végső megoldásként Orbánék kitalálták, hogy ingyen megválnak a csak nyűgöt jelentő lélegeztetőgépektől. Adtak Csehországnak, Ukrajnának, Mongóliának, Boszniának és Jordániának. A jordánok most kapnak egy újabb adagot.

A Kormány a koronavírus-járvány okozta nemzetközi egészségügyi helyzet kockázatainak enyhítése érdekében az állam tulajdonában álló invazív lélegeztetőgép alkatrészek tulajdonjogának ingyenes átruházásáról dönt a Jordán Hásimita Királyság részére

– fogalmaz a kormányrendelet.

A feladat ezen részével Pintér Sándor egészségügyért is felelős belügyminisztert bízza meg. A lélegeztetőgépek Jordániába való szállításának megszervezését és megvalósítását Szijjártó Péter külügyminiszterre bízzák. Nyilván közpénzből…

(Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert fogadja Ajmán Szafadi jordán külügyminiszter Ammánban 2019. március 20-án. MTI/EPA/Andre Pain)