Már 13 ezerért árulják a darabonként közel 11 millió forintunkból beszerzett kínai lélegeztetőgépeket

Már 13 ezerért árulják a darabonként közel 11 millió forintunkból beszerzett kínai lélegeztetőgépeket

Orbán fürkészői és portyázói jól a zsebünkbe nyúltak annak idején; mintegy 300 milliárd forintunk bánta ázsiai beszerző körútjukat. Most aprópénzért szórják ki a feleslegessé vált, nagyrészt eleve működésképtelen közpénztemetőket.

December 28-a óta egy végrehajtás részeként hiába próbálják áron alul elpasszolni őket, az eredetileg darabonként 10 760 000 forintért vásárolt kínai lélegeztetőgépek egy 500, illetve egy 249 darabos csomagját már 13 forintos darabáron meg lehet venni a végrehajtói kamara árverési oldalán – vette észre a 444. Ha sikeres lesz a licit, akkor az eredetileg erre költött 8 milliárd forintunkból 10 millió forint visszakerül az államkasszába. Aztán, hogy mi lesz vele, ki tudja...

Folyamatosan megy le az ár, mivel nem kellenek senkinek az ócska, kínai lélegeztetőgépek.

Az ezt megelőző árverési körökben először darabonként 975 ezer, később majd darabonként 650 ezer, legvégül darabonként mindössze 325 ezer forintért kínálgatták eladásra a raktárban porosodó készülékeket. Azonban ezekben a fordulókban senkit sem érdekeltek a lélegeztetőgépek, ezért az eredeti ár nagyjából ezredrészéért talán találnak majd vevőt

A Kínával nagy barátságban lévő fideszes külügyminiszter intézte a botrányos beszerzést.

A Szijjártó Péter vezette Külügyminisztérium mellett a biznisz másik fontos szereplője, a TMT Technics Kft. A koronavírus-járvány leple alatt összehozott 300 milliárdos biznisz során olyan lélegeztetőgépek ezreire pazarolták a magyar adófizetők pénzét, amik nagy részét végül nem is használták az amúgy elrontott járványkezelés során. Valamennyit külföldre ajándékozott az Orbán-kormány, vannak, amiket még mindig horribilis összegekért tárolnak. A TMT azóta felszámolás alá került.

A 444 cikkéből kiderül, hogy a cég 1208 lélegeztetőről állapodott meg Szijjártóékkal, összesen 13 milliárd forint értékben, ami a második legzsírosább szerződés volt a lélegeztetőgép-bizniszben. Ezt csak a gyanús maljá üzletember által vezetett GR Technologiestól múlta felül 176 milliárdért ígért 6258 darabbal, amiket nem is szállítottak le maradéktalanul. Mivel a megérkezett darbokat sem tudták üzemszerűen használni, így a Külügyminisztérium most peres úton próbál meg némi pénzt visszaszerezni a maláj szélhámostól.

(Címlapkép: Szijjártó Péter/facebook)