A fű ellenőrzött legalizálására készül Németország

A fű ellenőrzött legalizálására készül Németország

A kannabisz termesztésének és fogyasztásának úgynevezett ellenőrzött legalizálását javasolja a német kormány a törvényhozásnak.

A kannabisz termesztésének és fogyasztásának úgynevezett ellenőrzött legalizálását javasolja a német kormány a törvényhozásnak - jelentette be Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerdán Berlinben.

A kormány ülésén elfogadott törvényjavaslat alapján Németország nem a "liberalizálás és kommercializálás" útjára lép, hanem szigorú szabályok mellett dekriminalizálja a kannabisztermesztést és -fogyasztást, és nagyszabású tájékoztató kampányt indít a kannabisz veszélyeiről

- emelte ki a miniszter.

A tervezett új szabályok szerint a kannabisz fogyasztása 18 éven felül lesz legális, de 21 éves korig csak korlátozott mértékben. Felnőttek legfeljebb három tő kendert termeszthetnek, kizárólag saját fogyasztásra. A termesztés másik legális formája a nem üzleti alapon működő, legfeljebb ötszáz fős szövetkezet lesz, amely a tagjait látja el kannabisszal.

A javaslat szerint a kannabisz birtoklása 25 grammig nem büntetendő. A szövetkezetek - úgynevezett kannabiszklubok - egyszerre legfeljebb 25 gramm, havonta összesen 50 gramm kannabiszt értékesíthetnek tagjaiknak. A javaslatot ősszel tárgyalja és még az idén el is fogadhatja a német törvényhozás.

Karl Lauterbach kiemelte, hogy az utóbbi években a tiltás ellenére folyamatosan növekedett a fogyasztás, különösen a kiskorúak és a fiatal felnőttek körében, a kannabisszal kapcsolatos bűncselekmények egyre inkább megterhelik az igazságszolgáltatási rendszert, a feketepiacon pedig ismeretlen vagy veszélyes anyagokkal "felütött" termékek terjedtek el. Az új szabályok viszont "fordulópontot jelentenek a sajnos kudarcos kannabiszpolitikában" - tette hozzá.

A több minisztérium együttműködésével kidolgozott rendszer révén Németország fontos lépést tesz a "haladó szellemiségű és a realitások talaján álló drogpolitika" felé, és elkerülheti a korábbi, köztük a hollandiai és az észak-amerikai legalizációs megoldások hibáit, így minden eddigi próbálkozásnál nagyobb eséllyel orvosolhatja a kannabisz termesztésével, értékesítésével és fogyasztásával összefüggő bajokat - húzta alá a miniszter.

A legfőbb cél a feketepiac visszaszorítása, az igazságszolgáltatási rendszer tehermentesítése és a gyermek-, az ifjúság- és az egészségvédelem erősítése. A 18 év alattiaknak továbbra is szigorúan tilos, a 18-21 év közöttieknek pedig korlátozottan legális a kannabisz fogyasztása - tette hozzá Karl Lauterbach, hangsúlyozva, hogy a fiatalkori rendszeres kannabiszfogyasztás súlyos egészségi kockázat, hiszen a kannabisz hatóanyaga - a tetrahydrocannabinol (THC) - anyagcsere-rendellenességeket idézhet elő a fiatal emberek agyában, hozzájárulva pszichés betegségek kialakulásához.

A fogyasztás ugyan szigorú korlátok között szabad lesz, de "ettől még veszélyes marad" - mondta a német egészségügyi miniszter.

Mint korábban megírtuk, az Európai Unió tagállamai közül először Máltán legalizálták a kannabisz birtoklását és termesztését. Ennek folytán a felnőttek fejenként 7 gramm füvet tarthatnak maguknál és maximum négy tő növényt termeszthetnek otthon, de nyilvános helyen vagy gyerekek előtt tilos elszívni azt.

A marihuána lehetséges magyarországi legalizálásáról korábban egyébként az Alfahír közéleti podcastjében, a LóZungban Dávid Ferenc deviancia-szociológussal, a Kék Pont Alapítvány projektkoordinátorával beszélgettünk. A műsor ide kattintva hallgatható meg.

(Címlapkép: Marihuánás cigarettát teker egy férfi a Mike Tyson egykori amerikai profi nehézsúlyú ökölvívó világbajnok által szervezett jótékonysági golfversenyen a kaliforniai Dana Pointban 2019. augusztus 2-án. A torna bevételét a hajléktalanok és a függőbetegek kezelésére fordítják. MTI/EPA/Nina Prommer)