A Fundamentát is bekebelezte a Mészáros-féle MBH Bank

A Fundamentát is bekebelezte a Mészáros-féle MBH Bank

Az MBH többségi részesedést vásárolt magának a Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zrt. tulajdonlásában – közölte a NER-es bankholding.

A Mészáros Lőrinchez köthető gigabank összességében 76,35 százalékos tulajdonrészt szerzett meg a német Bausparkasse Schwäbisch Hall AG-től és Wüstenrot & Württembergische AG-től és az osztrák Bausparkasse Wüstenrot AG-től.

A bizniszt már régen tervezték: a Telex augusztusban megírta, hogy eladóvá vált a Fundamenta, és az MBH mellett az Erste jelezte vásárlási szándékát. A hvg október végén közölte, hogy a Mészáros-féle MBH lett győztes.

Az üzlet nem a semmiből jött: a Telex augusztusban írta meg, hogy eladóvá vált a Fundamenta, az MBH és az Estre jelentkezett érte, a Hvg pedig október végén értesült róla, hogy az MBH lehet a befutó.

A nyilvánvalóan NER-es Magyar Bankholding jelentős piaci részesedést szerzett az akvizícióval: a Fundamenta megvásárlásával lakástakarék részesedése nagyobb lesz, mint az OTP-é.

A Mészáros-bank 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forint hitelállománnyal és 570 milliárd forint betétállománnyal lesz gazdagabb a Fundamenta megszerzésével.

A tranzakció előre láthatóan 2024 első félévében zárul le, az ehhez szükséges engedélyek megszerzésétől függően. Ezután a Fundamenta, mint az MBH Bank konszolidált leányvállalata működik tovább, de önálló entitás marad saját márkanévvel és cégvezetéssel – írják az akvizíciót bejelentő közleményben.

A NER-es óriásbank idén májusban jött létre, amikor egyesítették a Mészáros tulajdonában lévő MKB-t, a Budapest Bankot és a Takarékbankot.

Az MBH-nak Mészáros feleségének, Várkonyi Andreának a cége csinálta a reklámkampányát, a gigabank az első félévben 165 milliárdos eredményt ért el, szeptemberben pedig az is kiderül, hogy ugyan több száz dolgozót kirúgnak, a bank egy 90 méteres, háromtornyos székházat építtet magának.

(Címlapkép: Mészáros Lőrinc, a Mészáros-csoport tulajdonosa és felesége, dr. Várkonyi Andrea, az Alapítvány az Innovatív Oktatásért kuratóriumi elnöke a Mészáros-csoport támogatásával 2020-ban létrejött High-Tech Suli program keretében szervezett szakmai konferencián Budapesten 2023. szeptember 28-án. MTI/Balogh Zoltán)