A kirakatban lopunk, csalunk, hazudunk - Pesty László szerint a Lölő-jelenség káros a jobboldalnak

A kirakatban lopunk, csalunk, hazudunk - Pesty László szerint a Lölő-jelenség káros a jobboldalnak

A kamera elidőzött kissé a NER asztalnál ülő megmondó emberei arcán, akiken látszott a megdöbbenés és az alig titkolt felháborodás, ugyanakkor senki sem reagált az elhangzottakra.

A 444 különleges videójában Pesty László rendező egy NER-es publicista fórumon meglepő kijelentést tett Tusványoson. Szerinte van egy jelenség, ami rosszat tesz a magyar konzervativizmusnak. Ezt mondta pontosan:

„Az, hogy a kirakatban lopunk, csalunk, zsarolunk, ez ugyanaz, mint a Lölő-jelenség Magyarországon.” A Lölő-klánt az amerikai elnök Biden-klánjához hasonlítva így folytatta: „A kirakatban lopunk, csalunk, hazudunk, kompromittálva egy történelmi eszmét. Förtelem mind a kettő.”

A kamera elidőzött kissé a NER asztalnál ülő megmondó emberei arcán, akiken látszott a megdöbbenés és az alig titkolt felháborodás, ugyanakkor senki sem reagált az elhangzottakra.

A neres ügyekben a többiekhez képest Pesty ezután a stáb kamerája elé állva tetézte tovább az elmondottakat. „Én azt mondtam, hogy vannak jelenségek, amelyek bizonyos eszméknek rosszat tesznek, miközben mindenki azonosítja őket vele. Joe Biden tevékenysége káros a Demokrata Pártnak. Lölő alatt bárkit is értünk, gondoljon mindenki, akire akar, káros a magyar konzervativizmusnak, a magyar jobboldaliságnak.” Ezután ellamentálva azon, pontosan ki is Lölő, kiderült, hogy nem Mészáros Lőrincre, hanem üzlettársára, az ugyancsak NER-milliárdos Szíjj Lászlóra gondolt. Azoknak a bizonyos fideszeseknek figyelmébe, akik csodálkoznak a kijelentésén, József Attila versének sorát ajánlotta, „érted haragszom, nem ellened”.

Pesty következtetéséből az látszik, hogy ideológialag képzetlenebb neresek közé tartozik. Egyrészt azért, mert 2015 óta a neres Századvég elnökétől, Lánczi Andrástól tudható, hogy a Lölő-jelenség a Fidesz lényege, ezért nem érdemes kritizálni. Másrészt, mert a korrupció pedig már csak azért sem kompromittálhatja a magyar jobboldaliságot, mert annak eszméje soha nem volt valóságos, csupán politikai termék. „A jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a »polgári Magyarország« hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt. Ők még ma is azt gondolják, hogy az 1998 és 2002 közötti Magyarország valóban polgári Magyarország volt. Ez óriási tévedés” – nyilatkozta G. Fodor Gábor, a Századvég akkori stratégiai igazgatója, aki a politikát érzékelhetően ma is a politikai marketing eszköztárával hajlandó értelmezni.

A tusnádfürdői eset után sokakban fölmerülhet a kérdés, hogy egy ilyen blaszfémia után vajon mi lesz Pesty sorsa a NER-ben, ahol ennél jóval enyhébb kritika miatt is retorzió jár. Fejmosást biztosan kap, az azonban talán nem várható, hogy a korábban Tarlós István főpolgármester kampányfőnökeként is szerepet vállaló rendezőt teljesen félreállítják.

(Címlapkép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b) és Pesty László filmrendező és producer a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) Tusnádfürdőn 2018. július 27-én. MTI Fotó: Veres Nándor)