A kormány tovább emelné a nyugdíjkorhatárt

A kormány tovább emelné a nyugdíjkorhatárt

A Nyugdíjas Parlament elnöke szerint ennek már egészségügyi és szociális hatása is lesz az állami költségvetésben.

Vizsgálni kell a nyugdíjkorhatár további emelését, mert egyre többen vonulnának vissza a munkából – áll abban a kormányzati javaslatban, amely 2025-ben lépne életbe, de az ezt megalapozó nemzetközi tanulmányt már az idén év végéig elkészítenék. Az ATV-nek nyilatkozók azonban úgy vélik, ez réves út.

A januári 15 százalékos emelés után már 35 ezren jogosultak havi félmillió forintot meghaladó ellátásra, miközben még mindig 23 ezer nyugdíjas próbál havi 40 ezer forintnál kisebb összegből túlélni. Ennek az az oka, hogy a nyugdíjmegállapítás során mindig az előző év átlagkereseti szintjéhez kell igazítani a nyugdíjakat – mondta az ATV-nek Farkas András nyugdíjszakértő.

Ha az előző éveket felszorozzuk ezekkel az értékkövetési szorzókkal, ezek egyre magasabbak, hiszen emelkedett az utóbbi években a nemzetgazdasági nettó átlagkereset, emiatt az újonnan megállapított nyugdíjak sokkal magasabbak, mint a régebben megállapítottak.

A kormány javaslata szerint az intézkedések tervezésénél vizsgálni kell a nyugdíjkorhatár további emelésének lehetőségét is, hiszen a 2030-as évek közepén a GDP-arányos kiadások várhatóan emelkednek.

A Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály azonban hangsúlyozta, a nyugdíjkorhatár további emelése már egészségügyi és szociális tényező lesz az állami költségvetés tekintetében.

Ha belegondolunk, ma az egészségben eltöltött idő a férfiak esetében 61,5, a nők esetében pedig 62,8 év. Tehát, amire a mai nyugdíjkorhatár alatt eléri az ember ezt a nyugdíjkorhatárt, már krónikus betegségekkel, rendkívül sok örökölt vagy munkahelyi panasszal küzdenek.

A napi.hu-n megjelent korábbi elemzés alapján, a legtöbb magyar az ötvenes éveiben letenné a munkát. A megkérdezettek átlagosan 57 évesen vonulnának nyugdíjba, de több mint 20 százaléka már az ötvenes évei elején abbahagyná a munkát.

Címlapkép: Pixabay.com