A lakás világításának megtervezése (x)

A lakás világításának megtervezése (x)

Annak érdekében, hogy a lakásban jól érezzük magunkat akkor is, ha eljön az este, úgy kell kialakítanunk a fényeket, hogy az megfelelő legyen a számunkra. Ez első pillantásra nem tűnik nehéz feladatnak.

Azonban érdemes tudni, hogy ha nem kérjük ki szakember tanácsát, akkor könnyen járhatunk úgy, hogy csak beköltözés után derül ki, mennyire zavaróak egyes lámpák, milyen sötét egy munkafelület, vagy mennyire nem hangulatos a színhőmérséklet.

Hogy ezeket a hibákat elkerüljük, érdemes kikérni hozzáértő véleményét, a legfőbb tudnivalókat pedig cikkünkben gyűjtöttük össze.

A világításhoz szakember?

Pontosan így van! A fény egy természetes igénye az embernek, azonban nem mindegy, hogy hová, milyen lámpát teszünk. Az Elter Világítás világítástervezés szolgáltatása minden szempontot megvizsgál, és olyan lámpákat ajánl, ami a megrendelő számára ideális megvilágítást fog biztosítani az összes helyiségbe.

Nem mindegy az, hogy célzott vagy szórt fény alkalmazunk, de a fényforrás helye, erőssége, szöge és színhőmérsékletének pontos megválasztása is hozzájárul ahhoz, hogy végeredményként létrejöjjön egy testreszabott megoldás.

A lakás adottságai

A megrendelő egyedi igényei mellett a lakás adottságai is lényegesek. Számít a belmagasság, az alapterület, a lakás beosztása, a falak színe, a mennyezetfűtés, illetve az, hogy az egyes helyiségeknek milyen funkciót szánnak. A világítástervezést a villanyszerelő munkájának megkezdése előtt kell elvégezni, hiszen a mester ennek megfelelően fogja tudni kialakítani a kiállásokat, de meglévő lakás esetén is érdemes változtatni akkor, ha az nem felel meg a tulajdonos számára.

A világítási pontok kialakítása

A legtöbb esetben szükség van egy általános megvilágításra, emellett pedig bizonyos területek átmeneti megvilágítására, de a hangulatfényeknek is nagy szerepük van. Első körben meg kell határozni a világítási zónákat, mely lehet homogén világítás, de osztható a helyiség több világítási zónára is.

A spotok segítségével a megvilágítási szögön is állíthatunk, ezzel is más-más hatást lehet elérni. A helyi világítást asztali lámpával, éjjeli lámpával, a pult megvilágításával is el lehet érni, a hangulatvilágításhoz remek megoldás a LED szalag vagy a fényerőszabályzós spot lámpa.

Akkor most beszéljünk a színhőmérsékletről!

Ez az a téma, amelyben általában mindenki más véleményen van, azonban általánosságban elmondható, hogy a lakások esetében sokkal meghittebb, otthonosabb a meleg fehér 3000K fény. A funkcionális területekre, ilyen például a konyha vagy a fürdőszoba, azonban nyugodtan tehetünk természetes fehér 4000K fényt, ez ugyanis segíti a koncentrációt.

A világítás kialakításához olyan szempontok is lényegesek, mint a fal színe. Egy sötét fal ugyanis több fényt igényel, mivel elnyeli azt, de este a nagy ablakok is fényelnyelő felületként funkcionálnak. Látható, mennyiféle aspektust meg kell vizsgálni ahhoz, hogy a lakás világítása tökéletes legyen, ezért mielőtt belevágunk a lámpavásárlásba, mindenképpen kérjük ki szakember véleményét.