A laprugó nagy stabilitást nyújt a kisteherautóknak (x)

A laprugó nagy stabilitást nyújt a kisteherautóknak (x)

De mégis mi az a laprugó, és egyáltalán hogyan működik? A személyautóknak is szüksége van rájuk? Az átlagember nem sokat hallott még a laprugóról, valamint annak működéséről, mégis számtalan nagyobb járműben megtalálhatók, így például a kisteherautóknál is szinte elengedhetetlennek számítanak.

A kisteherautó laprugóinak működése

Ha megnézzük, hogyan épül fel egy laprugó például a Weber Autotechnik oldalán, akkor elsőre talán semmi különöset nem fogunk felfedezni, egyszerű fém alkatrésznek tűnik csupán. A valóságban azonban nagyon fontos feladata van a kisteherautók mozgatásában és stabilitásában. Amennyire egyszerű, legalább annyira nagyszerűnek mondható, mivel a nagy terhek, áruk szállítását nagymértékben meg tudja könnyíteni. De mégis hogyan?

Amikor a kisteherautó mozgásban van, annak futóműve folyamatosan be- és kirugózik, emiatt a laprugó két vége közötti távolság, valamint az elem íveltsége is egyfolytában változik. Ennek a változásnak köszönhetően a lengési hatást tudja csillapítani, elnyeli a mozgás és kanyarodás miatt keletkező energiákat, amelyek alapesetben például oldalirányba próbálnák a teherautó haladását befolyásolni.

Laprugó nélkül akár a súlypont is áthelyeződhet, ami nehezebb vezethetőséghet eredményezhet. Ez azzal is járhat, hogy sokkal nagyobb kihívás lesz a kisteherautót az úton tartani, megpakolt raktérnél pedig még balesetveszély is fennállhat. Mondanunk sem kell, hogy utóbbi esetben nemcsak az áru, de a jármű és a sofőr is megsérülhet, amit mindenki szeretne elkerülni.

Ma már különböző kialakításokkal találkozhatunk

A laprugó egyáltalán nem számít új találmánynak, viszont ez nem jelenti azt, hogy nem fejlődtek volna az elmúlt években. A régebbi járműveken leginkább klasszikus trapéz laprugókkal találkozhatunk, azonban manapság már sokkal modernebb kialakítások is beépíthetők. Ott vannak például a parabolikus változatok, amelyek akár 30-50%-kal is könnyebbek lehetnek, mint trapéz elődeik, viszont ugyanakkora terhelést tudnak elviselni.

Az innováció sem állt meg itt, mivel megjelentek az olyan műanyag kompozitok is, amelyek már igazán okos megoldásnak számítanak. Ez a technológia egyelőre még gyerekcipőben jár, a fejlesztése viszonylag lassan halad, de az már egyértelműen látszik, hogy ezek jelentik a jövő laprugóit.

Mindenképpen konzultáljunk szakemberrel vásárlás során!

A kisteherautóhoz való laprugó vásárlása nagy körültekintést igényel.

Oda kell figyelni az eszköz minőségi mutatóira, valamint a teherbírási paraméterekre. Fontos megnézni továbbá azt is, hogy mely járművekkel kompatibilisek, mi a kisteherautó gyári ajánlása.

Kerüljük el a kellemetlen helyzeteket, pláne, ha először vásárolunk új laprugót. Szakember segítségét is nyugodtan igénybe vehetjük, hogy a menet közben felmerülő kérdésekre is garantáltan választ kapjunk a beszerzés során.