A mai kormányinfón kiderült: elvileg másfél millióan vettek részt a nemzeti konzultáción

A mai kormányinfón kiderült: elvileg másfél millióan vettek részt a nemzeti konzultáción

Gulyás Gergely többek között elmondta, a kormány abban bízik, a 6 százalékos nyugdíjemelés lényegesen magasabb lesz, mint az idei infláció. A szakápolók keresete márciustól átlagosan bruttó 715 ezer forint lesz, míg 2026-ban kb. 880 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére - ígérte a miniszter.

Több mint másfél millióan vettek részt a szerdán éjfélkor zárult, a szuverenitás védelméről szóló nemzeti konzultáción

- közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön.

Szentkirályi a mai kormányinfón kifejtette, a fideszes nemzeti konzultáción 1 518 455-en vettek részt, a kérdésekre válaszolók 84 százaléka postán küldte vissza az íveket. A kormányszóvivő köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a nemzeti konzultáción, amelyen az emberek a többi között a brüsszeli migrációs tervekről, a fegyverszállítás kérdéséről, az ukrán uniós tagságról vagy a génmódosított ukrán gabonáról nyilváníthattak véleményt - igaz, irányított kérdésekkel.

Gulyás: Ez antidemokratikus és elfogadhatatlan lenne

A szót átvevő Gulyás Gergely azt adta elő, az LMBTQ- és a migrációs ügyekben tett változtatásoktól tette függővé az Európai Bizottság elnöke a további uniós források felszabadítását, a bizottság és az Európai Parlament két olyan ügyben próbál nyomást gyakorolni a kormányra, amelyekben a magyar választók egyértelműen véleményt nyilvánítottak - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás közölte: a szerdai európai parlamenti (EP-) vita mindenkinek világos képet adott: az Európai Bizottság is elismerte azokat a lépéseket, amelyeket a magyar kormány elsősorban a igazságszolgáltatás függetlenségéért tett, de a bizottság elnöke a további uniós források felszabadítását az LMBTQ- és a migrációs ügyekben tett változtatásoktól tette függővé.

Hangsúlyozta: a bizottság és az EP két olyan ügyben próbál nyomást gyakorolni a magyar kormányra, amelyekben a magyar választók egyértelműen véleményt nyilvánítottak, minden korábbi népszavazás eredményénél nagyobb támogatottságot kapott ugyanis a migrációellenes álláspont, majd még ezt is felülmúlta a gyermekek LMBTQ-propagandától való megóvásáról szóló népszavazás eredménye.

Olyan ügyekben, amelyek nem károsak, a magyar kormány hajlandó megállapodásra jutni, de azokban a kérdésekben, amelyekről a magyarok világosan véleményt nyilvánítottak, ez antidemokratikus és elfogadhatatlan lenne

- vélte a miniszter.

Márciustól nőnek a szakápolói alapbérek

Március 1-től átlagosan húsz százalékkal nőnek a szakápolói alapbérek - ígérte Gulyás Gergely.

A tárcavezető emlékeztetett: a kormány az európai gyakorlatot alapul véve korábban úgy döntött, hogy az orvosbérek 37 százalékában határozza meg a szakápolói kereseteket. Ennek eléréséhez még húsz százalékos emelésre van szükség, a bérek ilyen arányú újabb növelésével március 1-től a szakápolók keresete átlagosan bruttó 715 ezer forint lesz - ismertette.

Kitért a nyugdíjak január 1-től történő emelésére is, és azt mondta, abban bíznak, a 6 százalékos növelés lényegesen magasabb lesz, mint az idei infláció. A jelenlegi előrejelzések ezt valószínűsítik, decemberben az infláció 5,5 százalékos volt, így azt a vállalást, hogy egyszámjegyűre csökkentik a pénzromlás mértékét, a kormány messzemenően teljesítette - fogalmazott.

Még ebben a ciklusban megduplázódnak a pedagógusbérek

Már februárban átlagosan 32,2 százalékos fizetésemelést kapnak a tanárok, az óvónők és a szakképzésben oktatók, jövőre újabb 21 százalékos emelés várható, összességében pedig 2022 és 2026 között a kormány megduplázza a pedagógusbéreket

- folytatta az ígéreteket a kancelláriaminiszter.

Gulyás szerint azzal lehet számolni, hogy az idén több mint 672 ezer, jövőre több mint 812 ezer, 2026-ban pedig körülbelül 880 ezer forint lesz a tanárok átlagbére - természetesen bruttóban.

Ezzel ebben a ciklusban, 2022 és 2026 között a pedagógusbéreket meg tudják duplázni

- kalkulált a miniszter, aki azt is jelezte: január 30-ig minden pedagógus meg fogja kapni a megemelt fizetésről szóló határozatot.

Gulyás Gergely a propagandaszövegből azt sem hagyta ki, szerinte a baloldal nem tudta megakadályozni, hogy az európai uniós források tanárbéremelésre fordítható része rendelkezésre álljon, ezért a kormány korábbi ígéretének megfelelően, a tanárok fizetésének emelésében nagyot tudnak előre lépni.

(Címlapkép: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. január 18-án. MTI/Kovács Tamás)