A miniszterelnök a Kossuth rádióban brüsszelezett, multizott, „usázott” és migránsozott egy kiadósat

A miniszterelnök a Kossuth rádióban brüsszelezett, multizott, „usázott” és migránsozott egy kiadósat

Orbán Viktor miután Tusnádfürdőn ismét kiakasztotta a román és a szlovák kormányt, most arról beszélt, hogy nagy lehetőségek vannak a Romániával és Szlovákiával való együttműködésben.

A kormányfő a Kossuth rádió péntek reggeli hírműsorában beszélt a tusnádfürdői beszédét követő reakciókról. Elmondta, találkozott a román miniszterelnökkel, és nagyon szeretné, ha jó viszonyt tudnának kialakítani. Az új miniszterelnök fiatal, erős és agilis vezető, "szerintem komoly dolgokat lehet vele közösen megcsinálni" – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint nagy lehetőségek vannak a Romániával és a Szlovákiával való együttműködésben.

Orbán Viktor Szlovákiával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a két ország nem fog tudni „egy malomban őrölni” az utódállamkérdésben, azt a történészekre kellene hagyni.

Ezt a kérdést hiba beengedni a szlovák-magyar kapcsolatok középpontjába

- tette hozzá.

A miniszterelnök ezután újfent az élelmiszermultikat kezdte bírálni, amikor arról beszélt, hogy a nagy élelmiszerláncok szerinte a multik „árspekulánsaként” viselkednek.

Olyan körülmények között is emelik az árakat, amikor annak semmifajta alapja nincs

- vélekedett Orbán Viktor, majd következett a „brüsszelezés”.

Ez egy szimpla nyerészkedés. Mi meg föllépünk velük szemben, de ők Brüsszelben följelentenek bennünket. Brüsszel megpróbál bennünket letéríteni az emberek védelmének az útvonaláról, az árspekuláns multik pedig összejátszanak a brüsszeli bürokratákkal - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök rátért az ukrajnai háborúra, aminek úgy vélte, nincs harctéri megoldása, a helyzetet csak diplomáciával és tárgyalásokkal lehet megoldani, majd megismételte, hogy az első ide vezető lépés az azonnali tűzszünet lehetne. De nyitva hagyta a kérdést, mégis hogyan.

A háború nagyon költséges dolog - mondta, és az ukránoknak elfogyott az erejük, ma csak a nyugati pénzek tartják életben Ukrajnát, és működőképes állapotban az ukrán hadsereget. Két kérdés van: az egyik, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke hogyan dönt, meddig költi számolatlanul a milliárdokat itt, Kelet-Európában, a másik, hogy meddig bírja Európa

- értékelt Orbán Viktor, aki szerint az orosz-ukrán háború „ráült” a világgazdaságra.

A kormányfő értékelése alapján nem biztos, hogy jó, ha mindenki szabadon kapcsolatban van egymással.

Az összeköttetés, az együttműködés, a munkamegosztás a termelés, a gazdasági növekedés szempontja helyett jön valamilyen elzárkózás, elszigetelődés, egyfajta „gettósodás”

- mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor végül kitért a kormányzat egyik legtöbbet használt propaganda témájára a migránskérdésre és sokadszorra jelentette ki, hogy „nem akarunk sem migránskvótát, sem migránsgettókat”. A miniszterelnök felidézte, hogy Olaszország sokáig ellenezte a kötelező kvótákat és a migránsgettók létrehozását, most viszont megváltoztatta az álláspontját és ezt elfogadta, majd néhány héttel később szerinte kapott 19 milliárdot abból a Covid utáni újjáépítési alapból, amiből Magyarország nem kap.

Bonyolult játszmák zajlanak a háttérben, én nem vagyok híve ezeknek

- mondta a kormányfő, aki a migrációt nem taktikai vagy stratégiai kérdésnek, hanem történelmi kérdésnek tartja, amit ezen a síkon kell kezelni.

(MTI)

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában. Fotó: MTI/Fischer Zoltán