Magyar érdek: a Nitrogénműveket kivégezné, közben családi kis cukrászdákat ment meg a Fidesz

Magyar érdek: a Nitrogénműveket kivégezné, közben családi kis cukrászdákat ment meg a Fidesz

Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalatában, a Nitrogénművekben korábbi bejelentésével ellentétben a tulajdonos mégsem állítja le véglegesen a termelést – jelentette be Bige László elnök-vezérigazgató.

„Küzdeni fogunk érte, hiszen az ETS-rendszer megadóztatása jogellenes, törvényellenes, ez a mi jogászaink véleménye. El fogunk menni az összes olyan jogi fórumhoz Európában és Magyarországon, amihez nekünk lehetőségünk van” – nyilatkozta Bige az RTL Híradónak.

Arról van szó, hogy egy új, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró kormányrendelet miatt olyan drasztikusan megemelkednek a műtrágya gyártásának költségei, hogy azt már képtelenség érvényesíteni a műtrágya árában, nem lehetne értékesíteni.

A szén-dioxid-kvóta kizárólagosan arról szól, hogy rendelet útján elvegyék a pénzünket, és bizonyos körök hozzájussanak a Nitrogénművekhez, amit már régóta szeretnének

– állítja Bige.

Az sem titok, hogy a nagyvállalkozó régóta gerenda a NER szemében, ideológiailag ugyanis az ellenzéki pártok mellett áll, és arra is hajlandó volt, hogy anyagilag segítse politikájukat, ami főben járó bűn Orbán Magyarországán.

A műtrágya termelést ellehetetlenítő rendelettervezetről Bige még júliusban egyeztetett kormánytisztviselőkkel, majd levelet írt Lantos Csaba energiaügyi-, és Nagy István agrárminiszternek arról, hogy mivel a költségnövekedés a vállalat számára kigazdálkodhatatlan lesz, a drágulás miatt a műtrágya eladhatatlanná válik, ezért a kormány módosítsa a rendelet tervezetet. Levelében fontos adatokat közöl a tárcák vezetőivel, hogy ha nem ismernék kellő mértékben, akkor ez alapján el tudják helyezni a Nitrogénművek Zrt-t a magyarországi ipari környezetben. S hogy megértsék, hogy a vállalat bezárása számos területen érintené a hazai költségvetést is.

„A Nitrogénművek Zrt. 1931 óta, tehát 93 éve Magyarország legrégebben működő vegyipari vállalata. Az elmúlt 14 évben 450 millió euró saját forrásos beruházást hajtottunk végre állami támogatás igénybevétele nélkül. Ezen beruházásokkal elértük, hogy Európa C.N.A. típusú nitrogén műtrágya 13 százalékát Magyarországon termelik. A műtrágyák közül ez a legzöldebb és a legkorszerűbb. A világ legnagyobb és legkorszerűbb salétromsav gyára Pétfürdőn működik.

A tradíciók és az ipari kultúra nagyon magas színvonalú, termelői gyárainkban a dolgozók nagy többsége első munkahelyes, és innen is mennek nyugdíjba. Dolgozóinkat megbecsüljük, 2023. 1-8 havi átlagjövedelmük 770.287 forint.

Az üzemek működtetésében a szakmai tapasztalat és tudás nem pótolható a nagyfokú robbanásveszély miatt. Egy-egy munkaposzton a betanulási idő 3 év. Azok a gyárak, akik elengedték a dolgozóikat, majd később újra akartak indulni, de a szakmai tudás nélkül ez lehetetlenné vált. Például Szerbia 3 műtrágya gyár, Románia 5 műtrágya gyár (csak itt a szűk környezetünkben).”

Bige László sorolta azt is, hogy a Nitrogénművek Zrt. milyen infrastruktúrával rendelkezik az 530 hektár területen. Többek között

1. Saját vízforrással a Bakonyban;

2. Kétirányú villamos energia csatlakozással, vadonatúj fogadó állomásokkal;

3. Kettő nagyteljesítményű gázvezetékkel;

4. Iparvágányokkal sok funkcióra;

5. Saját 29 MW/h vadonatúj erőművel;

6. 4 műtrágyagyárral, amelyből 3 vadonatúj;

7. két salétromsav gyárral, mindkettő vadonatúj, legkorszerűbb és leginkább környezetbarátabb technológia;

8. egy ammónia gyárral;

9. három darab semlegesítő üzemmel, tiszta új mindhárom;

10. három nagyteljesítményű dolomit malommal.

A Nitrogénművek Zrt. újraelőállítási értéke 4,5-5 milliárd euró és kb. 7 év, látva az elmúlt évtizedben történt műtrágya üzemi beruházásokat – mondta el Bige László. A Nitrogénművek Zrt. mai értéke nagyságrendileg 2 milliárd euró. Továbbá pillanatnyi helyzetünkben 45 millió euró értékű szerződéses kötelezettségünk áll fenn különböző beruházásokban, amelyek vagy megkezdődtek, vagy folyamatban vannak és 2024-ig mennek teljesülésbe – hangsúlyozta.

A rombolás mellett a Fidesz vállalatmentést is végez: az I. kerületben már a második kis családi cukrászda sorsát egyengeti.

Segítségükkel most épp az Asztalka nevű cukrászda menekült meg a bezárástól – volt olvasható az örömhír a Magyar Nemzetben. Az történt ugyanis, hogy az Asztalka tulajdonosa elfelejtette, hogy lejárt a bérleti szerződése a Budai Várnegyedben, amiről az önkormányzati ingatlanokat bérlők pontosan tudják, hogy az nem játék. A jogcím nélküli használatért az Asztalkát végül nem tették ki az ingatlanból, némi bírsággal megúszta, a bérleti díját pedig hozzáigazították az aktuális helyzethez.

Az, hogy az ellenzéki vezetésű I. kerületben így esett, a Fideszen múlt. Ugyanis „a jobboldali többségű képviselő-testület arról döntött, hogy az önkormányzat rendezze a tíz éve működő apró üzlet szerződését, és ennek köszönhetően zavartalanul működhet továbbra is.” Olyan fölösleges részletekről nem ejt szót a cikk, hogy arról a kerületről, a kormányzati intézményeket tömörítő Budai Várnegyedről van szó, ahol ugyan a legdrágábbak az ingatlanok Magyarországon, ám a Fidesznek köszönhetően a mai napig elenyészőek az önkormányzati ingatlanok bérleti díjai. Az viszont kiderült, hogy maga Böröcz László, az I. kerületi Fidesz elnöke sietett segítségére az Asztalkának. Meg is szólalt az esetről a politikus, azt mondta, hogy „megdöbbentő az a szívtelenség, ahogy a polgármester és a baloldali vezetés az ügyhöz állt”.

(Címlapkép: Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a cég 140 milliárd forint értékű beruházásáról tartott tájékoztatón Pétfürdőn 2016. szeptember 22-én. MTI/Bodnár Boglárka)