A Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke nem akarja vizsgálni Oroszország és Kína befolyásszerzését hazánkban

A Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke nem akarja vizsgálni Oroszország és Kína befolyásszerzését hazánkban

Lánczi Tamás úgy véli, attól, mert titkosak a kínaiakkal és az oroszokkal kötött megállapodások még nem feltétlenül beszélhetünk szuverenitási kérdésről. Az ellenzék külföldi támogatásaira viszont le fognak csapni.

A kormány által az EP-választásra összegründolt úgynevezett "Szuverenitásvédelmi Hivatal" elnöke Lánczi Tamás szerint csak azért, mert néhány kínaiakkal és oroszokkal kötött szerződés titkos, még nem feltétlenül beszélhetünk a magyar szuverenitás sérüléséről – írta meg a Népszava a Bloomberg cikke alapján. A fideszes hivatalnok azt nyilatkozta, hogy eredetétől függetlenül, pártatlanul vizsgálni fogja a külföldi befolyást.

Lánczi Tamás azt nyilatkozta, hogy nem akar listázni senkit, viszont az általa irányított hivatlanak az lesz a célja, hogy rámutasson, kik azok akik külföldről kapnak pénzt és befolyásolni akarják a magyar belpolitikát.

„Nem kívánjom vizsgálni, milyen befolyást jelentenek azok a titkos szerződések, amiket Magyarország nevében kötött Oroszországgal, illetve Kínával az Orbán-kormány”

– jelentette ki.

Úgy fogalmazott, hogy csak azért, mert titkos megállapodásokról van szó, még nem feltétlenül beszélhetünk szuverenitási kérdésről.

A Bloomberg cikke rámutatott, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatalt azt követően alapította Fidesz-kormány, hogy nyilvánosságra kerültek a magyar ellenzék amerikai támogatásai. Lánczi Tamás kijelentette, az a céljuk, hogy ilyen a 2022-es európai parlamenti és önkormányzati választásokon ne történhessen. A fideszes mantrát ismételgetve hozzátette, minden ország maga dönti el, hogy milyen érzékenyen reagál a szuverenitása elleni támadásokra.

Fontos megjegyezni, hogy a fideszes szuverenitásvédelmi törvény miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

(Címlapkép: Lánczi Tamás, az alapítvány vezető elemzője a Századvég Alapítvány Merre tart Európa? - A Project 28 kutatás eredményei című konferenciáján a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2016. július 19-én. MTI/Koszticsák Szilárd)