Lánczi Tamás: Februártól megkezdi munkáját a Szuverenitásvédelmi Hivatal, felkészülve a választásokra

Lánczi Tamás: Februártól megkezdi munkáját a Szuverenitásvédelmi Hivatal, felkészülve a választásokra

Az intézmény leendő elnöke szerint fontos, hogy ez nem hatóság, hanem hivatal, így nem nyomoz és nem szankcionál.

Az újonnan életre hívott Szuverenitásvédelmi Hivatal február 1-jén megkezdi működését - jelentette be a szervezet leendő elnöke szombaton a kormány Facebook-oldalán megosztott videójában.

Az Orbán Viktor által nemrégiben felkért

Lánczi Tamás fontosnak tartotta leszögezni, hogy a szervezet nem hatóság, hanem hivatal, így nem nyomoz és nem szankcionál.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal elsődleges feladata az, hogy vizsgálatokat folytasson le, kutasson és feltárja azokat a kockázatokat, amelyek "a magyar szuverenitásra leselkednek, és lehetőség szerint megtegyen mindent, hogy ezeket a veszélyeket elhárítsa" - közölte.

Lánczi szavai szerint hivatalának

első feladata az lesz, hogy a soron következő, júniusban tartandó két választásra felkészüljön.

Emlékeztetett, hogy egy európai parlamenti választás és egy helyhatósági választás lesz a nyár elején. Hozzátette, hogy a 2022-es országgyűlési választás után napvilágra került, hogy milyen befolyásolási kísérletek történtek. "A hivatal első feladata lesz, hogy megakadályozza, hogy ilyen még egyszer előforduljon" - ígérte a felkért vezető, megjegyezve: "tehát úgy is fogalmazhatnék, hogy 2022 nem ismétlődhet meg".

Szerinte Európában, de különösen Közép-Európában számos befolyásolási kísérlet történt és történik: a "demokratikus akaratképzést" eltérítik a külső erők attól, ahogy azt egyébként az adott állam jogszabályai előírják.

"Manipulálják a közbeszédet, civil szervezetek mögé bújva külföldi aktorok politikát csinálnak vagy politikát próbálnak csinálni, korlátozzák a közbeszédet. Hosszasan lehetne még sorolni azokat a negatív tendenciákat, amelyek Magyarországon is jelen voltak és külföldön is megfigyelhetők" - ecsetelte Lánczi Tamás.

(Címlapkép: Lánczi Tamás - Facebook)