A török elnökválasztás második fordulóját tartják

A török elnökválasztás második fordulóját tartják

Az egyik bevándorlásellenes párt Erdogant, a másik bevándorlásellenes szövetség pedig Kemal Kilicdaroglut támogatja.

Recep Tayyip Erdogan 2003 és 2014 között az ország miniszterelnöke volt, 2014-től államfő. Kemal Kilicdaroglu 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke. Az első fordulót Erdogan nyerte meg a szavazatok 49,52 százalékával. Kilicdaroglu a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg.

Továbbra is pártszövetség áll mindkét jelölt mögött, nem csupán egy párt. Erdogant a Nép Szövetsége, míg Kilicdaroglut a hatpárti Nemzet Szövetsége támogatja.

Az államfőválasztás harmadik helyezettje, Sinan Ogan bevándorlásellenes politikus, aki május 14-én 5,17 százalékot kapott, a héten arra szólította fel híveit, hogy Erdogant támogassák a második fordulóban. Állítása szerint Törökország végrehajtó elnöki rendszerében a stabilitás fontos alapja, hogy a köztársasági elnökség és a parlament ugyanazon szövetség irányítása alatt álljon.

A szintén május 14-én tartott parlamenti választás egyfordulós volt. Az Erdogan-vezette kormánypárt, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) az elért 35,61 százalékkal 268 képviselői mandátumhoz jutott a 600 fős törvényhozásban. A CHP a voksok 25,33 százalékát gyűjtötte be, ami 169 parlamenti helyet biztosított a pártnak.

Erdogan riválisa Kemal Kilicdaroglu, a második forduló előtt a Törökországban élő összes menekült hazaküldésével kampányolt. A napokban a szintén bevándorlóellenes Győzelem Pártja, amely a parlamenti választáson 2,23 százalékot kapott, bejelentette: Kilicdaroglut fogják támogatni. A Győzelem Pártja elnöke, Ümit Özdag közölte, a kormánypárt is támogatásért folyamadott hozzájuk, de az ő politikájuk nem tartalmazza a menekültek hazatérését, Kilicdarogluval viszont egyetértésre jutottak a kérdésben.

Törökországban él a világon a legtöbb menekült, a hivatalos számok szerint nagyjából 4 millió. Az országnak az állami statisztikai hivatal legfrissebb, 2023 februárjában közölt adatai szerint csaknem 85,3 millió lakosa van. A külföldön élő és választásra regisztrált törökök számára május 20. és május 24. között volt lehetőség a szavazólapok leadására.

(MTI)

Címlapkép: Választási kampány Törökországban. Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna