A választás utánig titkolták, hogy egy kínai cég a csatornába öntötte a szennyezett vizet Debrecenben

A választás utánig titkolták, hogy egy kínai cég a csatornába öntötte a szennyezett vizet Debrecenben

A CATL akkumulátorgyára szomszédságában létesült, az elektromos autók motoregységeinek gyártására specializálódott gyárból „ismeretlen, fehér színű anyagot” folyattak a csapadékvíz-elvezetőbe.

Három hét késéssel, az önkormányzati választás utánra tette csak közzé a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal az első olyan határozatát, amelyben hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki egy nemrég Debrecenbe települt, kínai tulajdonú autóipari cégre – számolt be a 24.hu.

Kevesebb mint 2 millió forintra büntették a 1,5 forintos állami támogatással épült gyárat – akár minden nap ki tudnák fizetni.

A mindössze 1 millió 980 ezer forintos pénzbüntetést a Halms Hungary Kft.-nek kell kifizetnie, A kínai cég a CATL akkumulátoripari óriás mellett épített gyárat a debreceni déli ipari parkban. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a cég telephelyéről titokban Kisgugyori csatornába eresztették a szennyezett vizet. A határozatból kiderül, hogy a bírságról szóló döntés már május 22-én megszületett, de azt csak június 11-én, az önkormányzati választás után hozták nyilvánosságra.

Debrecenben az akkumulátorgyárak miatti felháborodás megtépázta a Fidesz népszerűségét.

Az Orbán-kormány akkumulátor-ipari kényszeriparosítása Debrecent sem kerülte el, ezért az elmúlt másfél évben komoly civil tiltakozás indult a nagyberuházások ellen, ami kikezdte a fideszes városvezetés támogatottságát is. A vasárnapi önkormányzati választáson ez még nem mutatkozott meg drasztikusan, ugyanis ismét a fideszes Papp László lett a polgármester csaknem 50 százalékos eredménnyel, és a közgyűlésben is maradt a kormánypárti többség.

Érdemes megjegyezni, hogy míg a Fideszre a cívisváros polgárainak 40 százaléka szavazott, addig a Tisza Pártra csaknem ennyien, a debreceni szavazók 37 százaléka adta le voksát.

Az elektromos autók motoregységeinek gyártására specializálódott cég a környezetkárosításra rendezkedett be – emelte ki a 24.hu – a szennyezett esővizet ugyanis nem az előírásoknak megfelelően vezették el.

Az illetékes hatóság januárban szúrópróba szerül ellenőrzést tartott a kínai cég telephelyén, és többek között arra jutottak, hogy „a Debrecen, Bánki Donát utcai csapadékvíz-elvezető csatornarendszeren keresztül a Kisgugyori csatornába ismeretlen, fehér színű (emulziós) anyag folyt”.

A kivizsgálás során megállapították, hogy

a záportározóban és a Kisgugyori csatornában vízszennyezés történt, amely a HALMS Hungary Kft. jogellenes tevékenységére vezethető vissza.

A jelentés hozzáteszi: a vízszennyezést és az ok-okozati összefüggést a mintavételi eredmények egyértelműen alátámasztották.

A kínai tulajdonban lévő Halms Hungary Kft. ellen eljárást indítottak, és kötelezték a „csatornába kijutó szennyező anyag által okozott jogellenes állapot megszüntetésére”.

(Címlapkép: Matthew Shen ügyvezető igazgató a Halms Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. szeptember 6-án. MTI/Bruzák Noémi)