Másfél milliárdos állami támogatással új kínai autóalkatrész-gyár épül Debrecenben

Másfél milliárdos állami támogatással új kínai autóalkatrész-gyár épül Debrecenben

A kínai érdekeltségű Halms Hungary Kft. több mint 40 millió euró befektetéssel elektromos autókhoz alkatrészeket gyártó üzemet létesít Debrecenben. A 300 új munkahelyet teremtő beruházáshoz a magyar kormány mintegy 1,5 milliárd forint támogatást ad – jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

Az MTI beszámolója szerint az államtitkár azt mondta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít az elektromosautó-gyártásra, a kiegészítő iparágakra, mert szerinte ezek fogják a magyar gazdaságot 21. századi modern gazdasággá tenni.

Matthew Shen, a Halms Hungary Kft. ügyvezető igazgatója ismertette, hogy a tulajdonos Huashou cég innovatív, integrált megoldásokat nyújt a világ autógyárainak, az elektromos járműgyáraknak, leginkább alumínium részalkatrészeket állítanak elő. Azt mondta, „bíznak az elektromos járműgyártás jövőjében, és az európai ügyfelekkel való szorosabb kapcsolattartás érdekében” döntöttek a debreceni befektetés mellett, ahol digitalizált, automatizált gyártósorokat működtetnek majd.

Barcsa Lajos debreceni alpolgármester a sajtótájékoztatón óriási eredménynek nevezte, hogy globális gazdasági válság idején újabb kínai befektetés valósul meg a debreceni déli ipari parkban, ahol a Huashou beruházása a harmadik kínai beruházás lesz.

Az alpolgármester hangsúlyozta, Debrecen a jövő európai városaként az elektromobilitás központjává válik. A befektetésbarát környezethez hozzájárul a város több oktatási intézménye, a repülőtér, a jól kiépült ipari infrastruktúra, illetve a szakértelem rendelkezésre állása.