A zárbetét mérete és fontos paraméterei (x)

A zárbetét mérete és fontos paraméterei (x)

A zárbetét kiválasztásánál több méretet és paramétert figyelembe kell venni annak érdekében, hogy megfelelően illeszkedjen a cilinderes zárszerkezetbe, illetve az ajtó lapjába, és megfelelően működjön, azaz a benne rejlő biztonsági lehetőségek maximumát nyújthassa.

Az alábbiakban a fontos méreteket és paramétereket vesszük sorra, hogy a Zárdiszkont - Online zárszaküzlet normál zárbetét kínálatából ön is az igényeihez leginkább megfelelőt tudja kiválasztani, illetve a gombos vagy a vészfunkciós zárbetét büszke tulajdonosává válhasson.

Hosszméretek

A zárbetét teljes hossza két részre oszlik: külső és belső oldali hosszra. Ezeket minden esetben az ajtó és a zárpajzsok vastagságának figyelembevételével kell meghatározni. A méreteket általában milliméterben szokás megadni, méghozzá két értékkel, a belső és a külső oldali mérettel.

Ezeket minden esetben a zárbetét közepétől, a zárbetét rögzítését szolgáló furat centrumától szokás mérni a szélek irányába, a két méret az esetek többségében nem egyezik.

Ellenőrizheti magát, ha a zárbetét teljes hosszát is megméri, hiszen a két érték összegének ezzel meg kell egyeznie.

A méretet általában perjellel szokás megadni, ahol az első szám a belső méret, tehát egy 30/40-es zár esetében a belső oldali méret 30 milliméter, a külső oldali méret pedig 40 milliméter, a teljes hossz 70 milliméter.

Az optimális zárbetét megvásárlásához ismerni kell a fent leírt pontos méreteket, hiszen típusonként legalább 15 méret létezik, de ez a szám egészen 50-ig is emelkedhet, a betét viszont az ajtó síkjából oldalanként 2-3 milliméternél nem lóghat ki hosszabban, az az ideális természetesen, ha mind a két oldalon pont síkban van.

Profil

A zárbetétek jellemzően európai DIN profilúak, ami azt jelenti, hogy az ajtólappal párhuzamos oldal szélessége 17, magassága 33 milliméter, de emellett vannak skandináv és brit profilok is, érdemes ellenőrizni, hogy a zárszerkezet cilindere milyen profilt irányoz elő.

Zárbetét típusok, speciális igények

A zárbetétek többféle típushoz tartozhatnak, a legjellemzőbbek a normál, a gombos, illetve a vészfunkciós zárbetétek.

A normál zárbetét mindkét oldalról kulccsal nyitható, viszont ha az egyik oldalról benne maradt a kulcs, akkor a másik oldalról, a hozzá illő kulccsal sem lehet kinyitni.

A vészfunkciós zárbetétbe úgynevezett dupla kuplung kerül beépítésre, minek köszönhetően a fenti hiba kiküszöbölésre került, akkor is nyitható az ajtó másik oldalról, ha az ellentétes oldalon benne maradt a kulcs.

A gombos zárbetétek egyik oldalán nincs kulcsnyílás, itt a zárszerkezet üzemeltetését gombbal lehet végezni, mely egyszerűbb kezelhetőséget biztosít.

Egyes zárrendszerek speciális zárbetétet igényelhetnek, ilyenek lehetnek az elektromos zárakkal kombinált zárbetétek, illetve a speciális biztonsági zárak egyéb típusai is.

Ha a fenti szempontokat mind figyelembe veszi zárbetét vásárláskor, akkor jó eséllyel biztosítható, hogy a zár megfelelően fog működni és a lehető legnagyobb biztonságot nyújtja.