A 444.hu és az előemberek

Gazdálkodik, tehát  Ön egy földet túró, lóval közlekedő előember.

Történt, hogy a köztudomásúan Erdély-bolond Károly herceg, a brit trónörökös, a héten rajongásának okáról nyilatkozott a BBC 4-es rádiócsatornájának. Amellett, hogy meleg szavakkal méltatta elszakított országrészünk természeti szépségeit, fontosnak érezte kiemelni, és dicsérni az erdélyi gazdálkodók hagyományos metódusait, szokásait, és harmóniájukat az élővilággal.
 
Kifejtette, hogy a biodiverzitás szempontjából rendkívül fontos, hogy földünknek vannak olyan tájai, ahol a környezetet kizsákmányoló, nagyüzemi megoldások helyett a fenntarthatóságot részesítik előnyben, és ennek hatékonyságát az bizonyítja, mennyire időtállók ezek a módszerek, különösen az általa 20 éve imádott régióban.
 
E szemlélet kapcsán fejtette ki, hogy Erdély lehet a bolygó megmentésének kulcsa, pont azért, mert ott a hagyományos kistermelői módszereket helyezik előtérbe, a gazdák mai napig kézzel kaszálják a legelőket, lovaskocsin szállítják a mezőgazdasági terményeket, és nem a tömeges állattartást erőltetik. A kontextusból világosan kitűnik tehát, hogy a walesi herceg példaértékűnek tekinti ezt a mentalitást, és nem holmi lenéző pökhendiséggel beszélt a földhöz, a természethez mindig is nagyon közel álló erdélyi gazdálkodókról.
 
Nem úgy, ahogy a 444.hu teszi, amikor rövidke cikkében úgy értékeli a brit királyi ház tagjának kijelentését, hogy Károly "földet túró, lóval közlekedő előembereknek nézi az erdélyieket" . Elhiszem, hogy a portál szerkesztőségében még ahhoz is Google Mapsre volt szükség, hogy Erdélyt megtalálják, és életükben nem láttak még például kaszálót közelről, de talán ilyen prosztóságokat mégsem kellene beleláttatni egy számunkra igencsak fontos, pozitív, nagyon is szimpatikus megnyilvánulásba.
 
A progresszió hajlíthatatlan bajnokai ráadásul nem átallnak páros lábbal belerúgni Károly személyébe is, elvégre, hogy merészel ilyen elragadtatással nyilatkozni holmi mucsai parasztokról, akik nem fűnyírót tologatnak a kertvégben, és nem dobozból isszák a tejet!? Sőt még gazdag is a pofátlanja, így biztos sok irigy tahó elkuncogja majd magát, ha jó demagóg módon bekérdezzük, vajon a rojalista reakció maga kaszálgat-e erdélyi birtokán, illetve szállítja-e lovaskocsin a tejet… Briliáns.
 
Ugyanakkor korántsem olyan formabontóan zseniális, mivel a kérdést – igaz, sokkal kulturáltabb hangnemben – a Daily Mail online kiadása is föltette a trónörökösnek, aki, láss csodát, igenlő válasszal felelt. Bár nem napi rendszerességgel, de szokott kaszálni gloucestershirei birtokán, sőt ad absurdum, mindezt egy erdélyi vadvirágokkal beültetett mezőn szokta elkövetni.
 
Értem én, hogy minden, aminek a legcsekélyebb köze is van a tradíciókhoz, pláne a nemzetmegtartó földműveléshez, alapvetően a „megmosolyogva lesajnálandó” kategóriába tartozik a „felvilágosult européerek” körében. Még azt is értem, hogy részükről Magyarországgal szemben csak a negatív külföldi megnyilvánulások elfogadhatók és üdvözlendők, minden más minimum gyanús, befeketítendő, vagy bagatellizálandó. Még azt is értem, hogy életükben nem vették a fáradtságot, hogy Tamási Áront, vagy Benedek Eleket vegyenek a kezükbe, mert ha így tettek volna, biztos nem azt olvassák ki a hercegi interjúból, amit sikerült.
 
Amit nem értek, az az, hogy ilyen firkálmányok után hogy van arcuk rendszeresen arról siránkozni, miszerint hazánkat soha, senki sem emlegeti pozitív kontextusban, és hogy mi milyen kishitű, köldöknéző nép vagyunk… stb. A legközelebbi billentyűzet-nyűvés előtt kicsit elgondolkodhatnának a problémakör összefüggésein, valószínűleg az ő lelkiviláguknak is jót tenne (a miénknek biztosan). Úgy vélem, a kaszálás különösen jó keretet nyújt az ilyesfajta meditatív önreflexióhoz, Károly herceg is biztos ezt ajánlaná, úgyhogy hajrá!
 
T.T.