A baloldali ellenzéknek hirtelen fontos lett a politikai nevelés

A Friedrich-Ebert-Stiftung és a Political Capital politikai elemző és tanácsadó cég által szervezett, Demokrácia az oktatásban Magyarországon című rendezvényen arról kérdezték Hiller Istvánt (MSZP), az Országgyűlés alelnökét, Ikotity Istvánt (LMP), az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnökét és Szelényi Zsuzsanna országgyűlési képviselőt, az Együtt politikusát, hogy politikamentes-e ma az oktatás, miként tud az iskola demokráciára nevelni, valamint gátat szabni a szélsőséges eszmék terjedésének (mi másnak; véletlenül se az lenne a fontos, hogy a fiatalok tisztában legyenek állampolgári jogaikkal, és kötelezettségeikkel, vagy a politikai aktusok jelentőségével, netán kialakuljon némi állampolgári tudatosság, mert "jaj, a Zordaseszmék!" - a szerk.).

Hiller István úgy fogalmazott, generációk óta a legjelentősebb átalakulás zajlik jelenleg az oktatásban, ezt azonban a jelenlegi hatalom nem akarja elfogadni. Hozzátette, a világ változik, ma már minden információ elérhető az interneten, ezért már nem tényanyagot kellene "a gyerekek fejébe önteni", hanem arra kellene megtanítani őket, hogy ha ismeretlen helyzettel, problémával szembesülnek, hol keressék a megoldást (például egy őszödi beszéd 2.0 esetére? - a szerk.).

Ikotity István (LMP) szerint fogalomzavar van akörül, van-e helye a politikának az iskolában. A pártpolitikának tényleg az oktatási intézményeken kívül kell maradnia, ám a közéletnek van helye az oktatásban, ehhez azonban el kell érni, hogy ne legyen "szitokszó" a közélet Magyarországon - mondta.

Szelényi Zsuzsanna véleménye szerint azért alakult ki az a nézet a rendszerváltás körül, hogy a politikának nincs helye az iskolában, mert attól féltek, hogy ideológiát fognak közvetíteni a diákoknak, mint a rendszerváltás előtt. Emiatt a tévút miatt nem lehet az iskolában ma sem beszélni arról, ami körülvesz bennünket világban, tehát a közéleti-politikai témákról - mondta (arról nem szól a fáma, mit szólt ehhez Hiller haver, pedig ezt nagyrészt az ő pártjának köszönhetjük... - szerk.).

A politikusok egyetértettek abban, hogy a jelenlegi iskolarendszer és a pedagógusok nincsenek kellőképp felkészülve a szélsőséges eszmék kezelésére (mert ennél nem lehet fontosabb feladata az oktatásnak - a szerk.).

A konferencia szervezőinek közlése szerint a rendezvényre kormánypárti politikusokat is meghívtak, nekik azonban nem volt megfelelő az időpont (a Jobbik politikusait pedig nyilván derogált volna egyáltalán meghívni - a szerk.).