A balos Kalózpárté a legtöbb szavazat Izlandon, de ez is kevés lehet

A csak négy éve alakult, baloldali-liberális, de eléggé heterogén összetételű Kalózpárt az általános elégedetlenségre támaszkodott a kampány során. A hangulatot alapvetően meghatározta a kormányzó elit érintettsége több pénzügyi botrányban és az, hogy a kormány tavaly a lakosság megkérdezése nélkül megszakította a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. 

A kalózok három kisebb párttal előzetesen választási koalíciót kötöttek, és a televízió szerint együtt 32-őt szereztek meg az összesen 63 képviselői helyből. A jobbközép Haladó Pártból és Függetlenségi Pártból álló eddigi kormánykoalíció a televízió szerint 25 helyre számíthat.

Frissítés: visszaestek, bizonytalan, milyen kormánykoalíció születhet

A szavazatok közel felének kiértékeléséből az derül ki, hogy az előrejelzésekkel szemben kisebb támogatást kapott az internetes aktivisták által alapított Kalózpárt.

A részeredmények szerint 14 százalékon áll, és ezzel a harmadik helyen van, de így is a háromszorosára - 9-re - növelheti a képviselői helyei számát Az első - 30 százalékkal - az eddigi kormánykoalíció egyik tagja, a jobbközép Függetlenségi Párt. Visszaesett, 10 százalék körüli eredményt ért el a koalíció másik tagja, a Haladó Párt. A második helyen a baloldali zöldek állnak. 

Az elemzők szerint a részeredmények alapján nagyon nehéz lenne megmondani, hogy a hét parlamenti párt milyen kormányképes koalíciót lesz képes alkotni. Az eddigi jobbközép koalíció két pártja biztosan nem szerzi meg a többséget, de a Kalózpárt és választási szövetségesei sem.