A berlini polgármester már előre retteg az AfD-től

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kutatása szerint a szeptember 18-i berlini választások nagyon szoros eredményt hozhatnak.

A jelenleg nyeregben lévő szocdemek mindössze 21 százalékkal vezetik a népszerűségi listát, mögöttük szorosan Angela Merkel CDU-ja következik húsz százalékkal, majd a zöldek 17, a Baloldal (Die Linke) 16, az AfD pedig 15 százalékkal, végül 5 százalékkal a liberális demokraták zárják a sort.

Amint látjuk, a népszerűségi mutatók elég szoros tornasor jelleget produkáltak, a nagyobb szereplőket maximum 6 százalék különbség választja el egymástól.

Michael Müllernek ez már elegendő ok arra, hogy a hitleri Németország újjáéledése miatti pánikrohammal kürtölje tele a médiát, nyilván az AfD meglepően jó értéke kapcsán.

A Bild am Sonntag cikkére hivatkozva a Deutsche Welle nem zárja ki, hogy ezzel a jelenleg prognosztizált eredménnyel az euszkeptikus alakulat akár több berlini kerületet is behúzhat magának a következő hónapban.

Müller ezt így kommentálta:

"A probléma nem csak azzal van, hogy mondjuk 10 főnyi AfD-s fog ülni a 140 (valójában csak 131 - a szerk.) fős tartományi parlamentben. Ez nem változtatja meg a várost. A baj ott kezdődik, ha az AfD majd kerületi szinten is szerez egy-két polgármesteri helyet."

A politikus szerint, ha ez bekövetkezik, az euszkeptikusoknak "egyfajta kormányzati felelősségük lesz" a fővárosban:

"A kerületi önkormányzatoknak milliós költségvetésekre és több száz adminisztratív munkát végző alkalmazottra van befolyása."

A politikus a sorok között azt sugallja, ha az AfD-nek rálátása a közügyekre és hozzáfér ezekhez az erőforrásokhoz, nyilvánvalóan vissza fog élni a helyzetével.

Az AfD-nek jelenleg a 16-ból 8 tartományi parlamentben van képviselete, országosan pedig 12 százalékos támogatottságával a harmadik legerősebb német pártnak számít.

A politikai szakértők arra számítanak, hogy a bevándorlásellenes, euszkeptikus alakulat jobban teljesít majd élesben, mint a közvélemény-kutatásokon, ami kifejezetten aggasztja a mainstream pártok képviselőit.