A Biszku-per bírója szerint '56-ban nem is volt sortűz a Nyugati téren

Íme egy bíró, aki 2015-ben egy ítélet hivatalos indoklásában a pulpitusról tagadja a kommunizmus bűneit.

A Biszku Béla ügyében ma hozott ítéletről eddig csak annyit tudtunk, hogy a volt kommunista belügyminiszter felfüggesztettel ússza meg a tömeggyilkosságokat, és, hogy a verdikt értelmében nem volt felelős a Nyugatinál, illetve Salgótarjánban történt, összesen csaknem ötven ember életét követelő sortüzekért. No, meg azt, hogy a Fidesz szerint ennek is örülnünk kellene, mert legalább méltóztattak elítélni valamiért.  Novák Előd szavai szerint "a kommunista bűnök nyilvános tagadásával" ért fel, ahogy az indoklásban "lelkesen mentegették" a vádlottat. Őszintén szólva, én ezt alapvetően egy jogos felháborodásból fakadó, politikusoktól már megszokott költői túlzásnak gondoltam. A helyzet azonban az, hogy sajnos Novák pontosan fogalmazott.

Ebből a felvételből világosan kiderül: nem egyszerűen arról van szó, hogy a bíró úgy véli, Biszku nem tehető egyértelműen felelőssé ezekért a rémtettekért, hanem arról, hogy szerinte

a Nyugati térnél semmilyen sortűz nem volt.

Igen, tényleg ezt mondja, tessék meghallgatni, rögtön a videó elején elhangzik a korszakalkotó szentencia. Sőt, dr. Steiner Gábor egy "szakértői véleményre" hivatkozva leszögezi:

"Nem a karhatalmisták támadtak a kormány ellen tüntetőkre, hanem éppen fordítva."

Ezt a "szakértő", illetve Steiner doktor nyilván abból vezeti le, hogy a pufajkások, az oroszok, és a rendőrség a téren kialakult dulakodásra hivatkozva nyitott tüzet. Ez igaz is volt, csakhogy nem mindegy, miért, és hogyan pattant ki a balhé.

A sortüzet megelőző napokban a magyar asszonyok két felvonulást is tartottak a szabadságharc hőseire és mártírjaira emlékezve. A hatalom az elsőt engedélyezte, a másodikat azonban szétverette. December hatodikára aztán Kádárék szólították utcára híveiket. A Nyugati pályaudvar előtt meg is jelent nagyjából kétszáz ember, vörös zászlókkal, és a "Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányt" éltető jelszavakkal. A járókelőket sikerült ezzel alaposan feldühíteni, hiszen alig egy hónapja döngölték betonba a forradalmat a szovjet tankok. Az így kialakult konfliktust "oldotta fel" néhány karhatalmista és rendőr, illetve egy szovjet páncélos, akik

éles lőszerrel tüzet nyitottak a tömegre.

Öten maradtak holtan az aszfalton, több mint húszan megsebesültek. Az egyik halott egy szerencsétlen asszony volt, aki csak a vonathoz igyekezett.

Vagyis, a bíró állításával szemben

az égvilágon senki sem támadt a karhatalmistákra.

Legfeljebb a Kádár mellett tüntető komcsikat érte némi inzultus. Ám, ha ez valóban erőszakba is torkollott - ép ésszel és erkölcsi érzékkel mérlegelve ez sem indokolhatja, hogy fegyvertelen emberekre golyózáport zúdítsanak.

Több kutató szerint egyébként valószínűsíthető, hogy Kádárék valójában provokációnak szánták a saját maguk melletti tüntetést, hogy, ha ez botrányba fullad (ahogyan az várható volt), legyen ürügyük az erőszakos fellépésre. Ezt látszik alátámasztani, hogy a demonstráció szervezője nem valami mezei pártbizalmi volt, hanem

maga Biszku Béla belügyminiszter.

Az biztos, hogy a megtorlás vérözöne ekkor indult meg igazán. Marosán György kerek perec kijelentette: "Mától kezdve lövünk!". De valójában akkor már két napja lőttek. Mert a Nyugati tér után már másnap patakokban folyt a vér Tatabányán, később Salgótarjánban, Miskolcon, majd Egerben is. Összesen több száz ember életét oltották ki a kommunista sortüzek.

A rendszerváltás után egy évtizeddel már történt kísérlet arra, hogy a Nyugati téri vérengzés felelőseit elszámoltassák. Az akkor bíróság elé állított Mátai Ottó rendőr ezredest azonban 2003-ban felmentették az emberiség elleni bűncselekmény vádja alól, és csupán "foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésben" találták bűnösnek - ez azonban addigra már rég elévült.

Ám odáig még egyetlen bíró sem merészkedett, hogy nyíltan a pofánkba köpje, hogy a kommunista diktatúra egyik közismert gonosztette

egyszerűen nem történt meg.

A mai ítélettől eleve ökölbe szorul az ember keze - de ezzel az indoklással együtt maga a rendszerváltás bizonyítványa, egy jó nagy kövér karóval. Pótvizsga:

dr. Steiner Gábor pere a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadása vádjával.