A Brexit ára: felrobbanhat az Egyesült Királyság?

Sajátos brit paradoxon: az elszakadáspárti skót és ír nacionalisták kőkemény EU-pártiak.

A brit politika egyik sajátos jellemzője, hogy az egyébként kőkemény nacionalista skót és észak-ír elszakadáspárti erők ugyanakkor

az uniós tagság legelkötelezettebb hívei is.

Hogy a független Skóciáról, vagy egyesült Írországról álmodó egyszerű emberek mennyire vannak oda Brüsszelért, nem tudni. Ám, az tény, hogy a Skót Nemzeti Párt (SNP) és a Sinn Fein a nemzeti lobogó mellett már évek óta lengeti a csillagos zászlót is. Ennek a meggyőződés mellett valószínűleg praktikus szavazatmaximalizálási okai is vannak. Ha ugyanis a nemzeti kemény mag mellé fel tudják sorakoztatni az EU feltétlen skót és ír híveit is, akkor egy esetleges elszakadási referendumon már többséget alkothatnak.

Nyilván erre bazíroz Nicola Sturgeon, az SNP elnöke, aki ma hajnalban sietett leszögezni, hogy

"Skócia az Európai Unió részeként

képzeli el jövőjét".

E kijelentését a csütörtöki népszavazás helyi eredményei is alátámasztják: a skót szavazók kétharmada a maradás mellett voksolt. 2014 szeptemberében Skóciában már volt egy népszavazás a függetlenségről, akkor 55% utasította el az elszakadást. Ám, az új helyzet most új referendum kiírását is indokolttá teheti, és ezen már koránt sem olyan biztos, hogy az egység hívei lennének többségben.

Belfastban is újra beizzították az ír egység évszázados álmát. Észak-Írország sinn feines miniszterelnök-helyettese pénteken reggel szintén az EU-párti szavazatok helyi többségére hivatkozva követelt népszavazást az Írországgal való egyesülésről. Declan Kearney, a Sinn Fein elnöke egyenesen arról beszélt, hogy

"a brit kormány elvesztette jogát arra,

hogy Észak-Írország érdekeit képviselje".

Az egyébként tény, hogy a Brexittel tényleg ez az országrész veszthet a legtöbbet. Sokan tartanak attól, hogy az brit-ír határon szigorú ellenőrzést vezetnek be, elválasztva ezáltal a két oldalon élő íreket. Észak-Írország ráadásul az Egyesült Királyság egyetlen olyan régiója volt, amely összegszerűen is nettó nyertese volt az uniós tagságnak, mivel az EU a békefolyamat fenntartása érdekében komoly pénzekkel támogatta az itteni fejlesztéseket és a munkahely teremtést.