A Clinton-párti demokraták összeesküvés-elmélete: elcsalták az amerikai elnökválasztást

Három csatatérállamban is “független vizsgálat” alá vetnék az eredményeket.

A lap neves számítógépes szakemberekre és ügyvédekre hivatkozik, akik szerint Wisconsin, Michigan és Pennsylvania állam eredményét kellene megvizsgálni. Arra biztatják Hillary Clintont, hogy támadja meg a választások eredményét a három kulcsállamban.

Döntő bizonyíték nincs, de vizsgálatot akarnak

Egy csoport aktivista, köztük a választójogi ügyvéd John Bonifaz és Alex Halderman, a University of Michigan számítógépes biztonsági és társadalmi központjának igazgatója azt állítja: a “bizonyítékok” azt igazolják, hogy ezekben a csatatérállamokban - amelyeket Clinton a november 8-i választáson elvesztett - meghackelhették az eredményeket.

A demokrata szimpatizáns lobbicsoport összeesküvés-elmélete úgy szól: Wisconsinban Clinton 7 százalékkal kevesebb szavazatot kapott azokban a megyékben, amelyekben elektronikus szavazatszámláló gépekre hagyatkoztak, mint azokban, ahol optikai szkennereket és papíralapú szavazócédulákat használtak, és ebből következtetik ki, hogy Clinton 30 ezer szavazatot is veszthetett, miközben Wisconsint 27 ezer szavazattal bukta el.

A csoport állítólag már beszélt a Clinton-kampányt vezető John Podestával, illetve Marc Elias kampányfőtanácsadóval, hogy megvitassák, ugyan nem találtak döntő bizonyítékokat a meghackelésre, de az eredményekből kinyert minta “független vizsgálatot indokolna”.

Clinton egyelőre nem utalt arra, hogy megtámadná az eredményeket, és a Fehér Ház is sima átmenetre készül.

A szavazatok újraszámlálására vonatkozó kérelmek leadásának határideje a három államban péntek és jövő szerda közé esik.

Elektorokat fenyegetnek és elektorok fordulnának szembe a szavazókkal

Michiganben még mindig nem hirdettek végeredményt, mivel a november 8-i eredmény nagyon közeli volt, így az állam 16 elektori szavazatát sem osztották el arányosan Clinton és Trump között.

Trumpnak 290 elektori szavazata van, Clintonnak pedig 232. Michigan nagy valószínűséggel republikánus.

Clintonnak az elnöki székért meg kellene nyernie Michigant, és átfordítania az eredményt Wisconsinban, illetve Pennsylvaniában ahhoz, hogy többséget szerezzen az elektori kollégiumban.

Olyan információk máris keringenek az amerikai sajtóban, hogy az úgynevezett "hitetlen" elektorok nem arra a jelöltre adják majd le a voksukat, aki megnyerte a választók szavazatainak többségét az adott államban. Eddig hat elektor mondta azt, hogy a választói akarat ellenére nem fog Trumpra szavazni. Mindössze 157 “hitetlen” elektor volt a történelemben, de sosem fordították meg a választás eredményét.

Eközben több mint 4,5 millió ember írta alá azt a petíciót, amiben arra kérik az elektorokat, hogy tagadják meg az adott államban lévő szavazók felhatalmazását.

"Felszólítjuk az elektorokat, hogy ne vegyék figyelembe az általuk képviselt államok voksait, és szavazzanak Clinton külügyminiszterre"

- olvasható a petícióban. Nem egyértelmű, hogy kik állnak a petíció hátterében, de egy magát Elijah Bergnek nevező, észak-karolinai férfi neve szerepel aláíróként.

Emellett több olyan információ is napvilágot látott, hogy folyamatosan fenyegető nyomás alatt tartják az elektorokat: ne szavazzanak Trumpra.

Arizonában demokrata párti aktivisták szervezkednek: e-mailekkel és telefonüzenetekkel árasztják el az elektorokat, hogy rábírják őket: vagy a vesztes demokrata párti elnökjelöltre, vagy másra voksoljanak december 19-én, annak ellenére, hogy a demokrata Hillary Clinton már elismerte a vereségét. A déli Arizonában, ahol a szavazatok abszolút többségét is Donald Trump nyerte el, 11 elektor van, és valamennyien republikánusok.

Robert Graham, az egyik elektor, aki egyúttal a Republikánus Párt arizonai elnöke is, arról számolt be az Arizona Republic című konzervatív lapnak, hogy “totális zaklatásnak van kitéve”. Hozzátette: ez már egy hete így megy. Graham szerint ráadásul a hívások zöme Arizonán kívülről érkezik.

Trump kedden, a New York Times-szal való találkozóján azt mondta, "sosem volt rajongója" az elektori kollégiumnak, és jobban örült volna, ha megnyeri a választók szavazatainak többségét. Az elektori kollégium december 19-én ül össze, hogy megválassza az Egyesült Államok elnökét - Donald Trump elnöksége akkortól lesz hivatalos.

Elborzasztóan” nem tudnak veszíteni a demokraták

Heba Abedin, Clinton főtanácsadója, Huma Abedin testvére a Facebookon arra biztatta az embereket, hogy hívogassák telefonon az Igazságügyi Minisztériumot és kérjék a szavazás felülvizsgálatát.

Kezdik felismeri, hogy valami nincs rendben a választási eredményekkel, ahogy beérkeznek”

- írta a közösségi oldalon.

Clinton a harmadik elnöki vitán "elborzasztónak" nevezte, hogy Trump megtagadná az eredmény elfogadását, ha vesztene. Úgy tűnik, “elborzasztó” módon éppen a demokraták nem tudják elfogadni méltósággal a tényt, hogy vesztettek.