A duhajság fellegvára: Szatmár

A népköltészet hete alkalmából szívünk csücskét, Erdélyt elhagyva (de soha el nem feledve!) egy kismagyarországi táj báljába utazunk, pendül a cimbalom, szól a hegedű, sírva vígad a magyar. 

Szatmár vármegye ma is Magyarországhoz tartozó része több kistájra tagolható. A táncházmozgalom szóhasználatában "szatmári"-nak nevezett táncok területe ezek közül az egykori Ecsedi-láp környéke: a "Rétoldal", a Szamos és a Kraszna folyók közötti, Mátészalkától délre eső terület. Híres táncos falvai: Nagyecsed, Ököritófülpös, Tyukod. 
 
A jó kedélyű észak-magyarországi Dűvő együttes előadásában:
 
Ez, a szerelem felbecsülhetetlen értékét gyönyörűen kifejező dal, bár alapvetően egy Petőfi-vers alapján került át a nép ajkára, de ha már magáévá tette, sorolhatjuk a népköltészet keretei közé is, hisz végső soron az összes dalt először egyetlen ember költötte.
 
„Juhászlegény, szegény juhászlegény,
Tele pénzzel ez a kövér erszény.
Megveszem a szegénységet tőled,
Ráadásul add a szeretődet.
 
Ha ez a pénz volna csak foglaló,
Ezer annyi lenne borravaló.
A világot adnák ráadásnak,
Szeretőmet még se adnám másnak.”
 
 
Egy másik szatmári népdal: már látjuk is a magyar bakát magunk előtt, amint szemére húzva a kalapot, hátrateszi kezét, és büszkén, kihúzott háttal jön-megy a kaszárnya udvarán.
 
„Már ezután úgy élem világom,
Kiskalapom a jobb szememre vágom.
Jobb szememből a bal szemembe vágom,
Csak a szabadságos kiskönyvemet várom.
 
Elmondhatom Istenem, Istenem,
Gyászba borult az egész életem.
Gyászba borult felettem az ég is,
Elhagyott már engem a régi szeretőm is.”
 
 
Sok néptáncos állítja, nem kedveli annyira a kismagyarországi táncokat. Unalmasak, ugrándozósak, fárasztóak stb. Pedig nincs jobb egy igazi, sikonyálós, dobogtatós, odavágós, ide-oda dobós, bokaösszeverős szatmárinál! Kocognak a sarkak, dobognak a talpak, pörögnek a szoknyák, sikít a fehérnép! Éppen úgy, ahogy Szatmárban csujogatják: „Kicsi nekem ez a ház, kirugom az ódalát!”
 
A szatmári táncokból egy kis ízelítő a Magyar Állami Népi Együttes jóvoltából:
 
 
További énekkel fűszerezett muzsika a Bakator zenekartól: