A Facebook-on árul szexrabszolgákat az ISIS

Az amerikai orgánum két posztra lett figyelmes, melyet egy magát Abu Assad Almaninak nevező, a gyanú szerint német állampolgárságú ISIS-harcos tett közzé a legnagyobb közösségi médiaoldalon. Mindkét bejegyzésben 18 éves lányokat kínált megvételre, 8000 dolláros (majdnem 2 és fél millió forint) vételáron.

"Minden havernak, aki rabszolgavásárláson töri a fejét, ez itt 8000 dollár."

"Még egy szolga,

szintén 8000 körül."

- írja az egymás után megjelent üzenetekben a terrorista pribék. Az első bejegyzéshez csatolt kép egy elfátyolozott arcú, nagyjából 18 éves, barna bőrű, riadt tekintetű lányt ábrázol, míg a következőn egy kisírt szemű, sápadt fiatal nő szerepel.

A május 20-án feltöltött "hirdetéseket" a Facebook órákon belül törölte, ám a felkerülés ténye érzékletesen hívja föl a világ figyelmét arra, mekkora veszélyben is vannak az Iszlám Állam uralma alatt élő, illetve a terrorista hálózat embercsempész-emberkereskedő szárnya által fogságban tartott nők. Szakértők jelenleg több százra becsülik a szexuális rabszolgaságban, illetve kényszerházasságokban sínylődők számát.

Nem nehéz levonni a következtetést, hogy amint a dzsihadistákon nő a nyomás, a hasonló esetek száma ugrásszerűen növekedni fog, hiszen a hirtelen erőforrások nélkül maradó szélsőséges harcosok sok helyen már most is hiányt szenvednek mind élelemben, mind fegyverben, mind gyógyszerekben.

A közösségi oldalakon eddig megfigyelt párbeszédek eddig is sokszor foglalkoztak a rabszolga sorba taszított nőkkel kapcsolatos kérdésekkel. Eddig főleg olyan "praktikus" szempontok mentén zajlott a diskurzus, hogy szabad-e a hithű muzulmánoknak szexuális kapcsolatot létesíteniük fiatalkorúakkal, illetve mennyire súlyosan bántalmazhatják a karmaik közé kerülő nőket.

A május 20-i eset annyiban volt eltérő az eddigiektől, hogy az ISIS először közölt nyilvánosan képeket az által elrabolt nőkről.

"Mitől ér ennyit?

Különlegesen tapasztalt valamiben?"

- többek közt ehhez hasonló kommentek voltak olvashatók a törölt bejegyzések alatt, amire Almani csak annyit válaszolt:

"Nem, a kereslet és a kínálat (dinamikája)

miatt kerül ennyibe."