A Fidesz is a multik érdekei mellett szavazott

A Jobbik szerint az EP-nek a TTIP-ről hozott döntése egyértelmű színvallás az európai polgárok érdekeivel szemben és a multik támogatása mellett.

Pénteki sajtótájékoztatóján a politikus elmondta: Martin Schulz, az EP elnöke nem tette lehetővé az érdemi vitát, sőt még kérdések feltételét sem. A Jobbik EP-képviselője úgy véli, hogy az EU és az Egyesült Államok között tárgyalás alatt álló szabadkereskedelmi egyezmény Európa számára hátrányos, mivel a partnerek gazdaságilag nincsenek egy súlycsoportban. Úgy véli, 
valójában a multinacionális vállalatok jogainak kiszélesítéséről van szó. 
Ezek a cégek a számukra kedvezőtlen intézkedések esetén "elmaradt haszon" címén országokat perelhetnének be, és követelhetnének kártérítést. Balczó hangsúlyozta: az EP ugyan elutasította, hogy magánbíróságok járhassanak el az egyes országok és a multik vitás kérdéseiben, ám a megszavazott ajánlás a tagállami igazságszolgáltatás kezéből is kivenné a döntés jogát. Egy külön erre a célra létrehozott testület kezelné az ilyen ügyeket, amely a nemzeti szuverenitást ugyanúgy korlátozná. 
 
A politikus elmondta: illúzió, hogy a TTIP munkahelyeket fog teremteni. Emlékeztetett rá, hogy a Kanada, az USA és Mexikó között létrejött hasonló szabad kereskedelmi egyezmény nem csökkentette, hanem egyenesen növelte a munkanélküliséget. Ugyanígy alaptalannak tartja azt a vélekedést is, hogy a megállapodás hasznára válhat a kis- és középvállalkozásoknak. Ezeknek 87%-a a belső piacra termel, 
vagyis nem az uniós kkv-k fognak betörni az amerikai piacra, hanem a tőkeerős amerikai multik fogják kiszorítani őket az európairól.
Balczó szerint Washongton fő célja, hogy a TTIP révén bejuttathassa a génmanipulált vetőmagokat az EU-ba. Ennek alátámasztására idézte a Friends of the Earth of Europe nevű civil szervezet tanulmányát, amely szerint a legnagyobb nyomást az amerikai tárgyalódelegációra a GMO technológiával foglalkozó cégek szövetsége gyakorolta. A politikus úgy véli, a tengeren túlról behozott génmanipulált növényekkel az a legnagyobb gond, hogy az míg az unióban az elővigyázatosság elve a meghatározó (vagy ameddig be nem bizonyosodik valamiről, hogy nem veszélyes, addig nem forgalmazható), addig az USA-ban pont az ellenkező az eljárás (vagy, ameddig nem bizonyosodik be valamiről, hogy veszélyes, addig szabadon forgalmazható).
 
Balczó szerint az, hogy a  Fidesz, az MSZP és a DK is igennel szavazott a TTIP-re, egyértelmű színvallás volt részükről, hogy saját polgáraik helyett a multinacionális cégek érdekeinek védelme a fontosabb számukra. Hozzátette: 
a Fidesz 12 EP-képviselője egyszer sem szólalt fel a vitában, sőt még jelen sem voltak az ülésteremben. 
Emlékeztetett: az Országgyűlésben a kormány részéről elhangzott az az ígéret, hogy a parlament nem fogja ratifikálni a TTIP-t, ha "az nem felel meg a magyar érdeknek". Ahhoz azonban, hogy egyáltalán ilyen döntésre lehetőségünk legyen, az kell, hogy az egyezményt a "vegyes jogszabályok" közé sorolják be Brüsszelben. Ha nem így lesz, akkor az a tagállamok ratifikációja nélkül is életbe léphet.