A Fidesz nemet mondott az ápolók jövőjére

A kormány a mai zárószavazáson lesöpörte az asztalról az ápolók valódi megbecsülésének visszaállításáról szóló javaslatot.

A radikális párt egy olyan javaslatot nyújtott be az ápolók megbecsülésének a visszaállítására, mely csupán az államigazgatást érintette és a költségvetésnek egyetlen plusz forintjába sem került volna - hangsúlyozta a politikus. Ez tartalmazta az országos főápoló intézményének és az Egészségügyért Felelős Államtitkárságon (EFÁ) belül egy önálló ápolásügyi főosztály felállítását, továbbá az egészségügyi szakoktatás a Nemzetgazdasági Minisztériumtól az EFÁ-hoz történő áthelyezését - tette hozzá Lukács László. 
 
A képviselő emlékeztetett: kedden zajlott le az általuk benyújtott, az összes ellenzéki párt által is támogatott határozati javaslat vitája, ahol a Fidesz-KDNP semmilyen hozzászólást nem tett, a diskurzusban nem vett részt. Ezek után a szerdai napon, a megszokott módon, mindenfajta együttérzés nélkül szavazta le a javaslatot.   
 
A politikus szerint a kormány ezzel a lépéssel elvágta az ápolókat attól, hogy megkezdődjön a béremelésük és önálló utánpótlási rendszert alakíthassanak ki a szakoktatás révén.
 
Lukács László megdöbbentőnek tartja, hogy a határozati javaslat ellen szavazott, vagy épp nem szavazott számos olyan kormánypárti politikus is, akik korában orvosként, vagy kórházigazgatóként dolgoztak, így pedig az ápolók szakmai vezetői is voltak. Az ellenzéki képviselő név szerint felsorolta az említett politikusokat: Pesti Imre kardiológus, Kovács József, a gyulai kórház korábbi igazgatója, Molnár Ágnes, a soproni kórház korábbi igazgatója, Bene Ildikó, a Hetényi Gyula kórház korábbi igazgatója és Zombor Gábor, jelenleg egészségügyért felelős államtitkár, korábban a kecskeméti kórház igazgatója.
 
Lukács László által a sajtótájékoztatón bemutatott,  az említett kormánypárti politikusokat ábrázoló fénykép  
 
Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz ismét csak szavakban állt ki az ápolók mellett. A tárgyaló asztalnál ugyan mindent megígértek, de amikor a szavazásra került a sor, már semmit sem támogattak. Lukács László választ vár Zombor Gábortól arra, hogy felelős politikusként miért nem támogatta az ápolók helyzetének a javítását.